als ook van zijne gunstige zijde doen kennen. Ook den vreemdeling, den Duitscher vooral, schetst hij, hoe vreemd hij daar staat onder die menschen, die wel allen van gelijke bewegingen zijn als hij, maar toch zoo geheel anders dan hij ze in zijn vaderland gewoon was. Geene vermaningen en raadgevingen voor den landverhuizer zullen hem zoo volledig de oogen openen aangaande hetgeen hij daar te wachten heeft - of toenmaals te wachten had - als dit levende beeld, dat deze geniale schilder hem voorhoudt.
Daarom meende ik te kunnen zeggen, dat de lezing van dezen roman even leerzaam als genoegelijk wezen zal. Want ook de eischen, die aan eene lectuur ter uitspanning gesteld worden, zijn bevredigd. Het is geene reisbeschrijving, het is een roman in den volsten zin des woords. Zelfs vrouwen - al zijn het er maar weinige, - heeft hij tact en moed genoeg, om in deze wilde maatschappij in te leiden, en al is het geene liefdeshistorie in den gewonen zin, die op het stadhuis eindigt, het liefdes-element ontbreekt er niet. Afschuwelijkheden zijn er ook, ja zelfs meer dan genoeg, maar het is zeer mogelijk, dat g. hier zijn origineel - de Californische maatschappij - slechts getrouw heeft weêrgegeven, en dat het hem gaat als sommige schilders, die slechts daarom schijnen te overdrijven, omdat zij al te trouw de natuur nabootsen.
Nu moge men mij verwijten, dat ik veel van den schrijver en weinig van zijn werk heb gezegd, ik meen er genoeg van gezegd te hebben. Want zooals g. is, zoo zijn zijne romans, en zijne romans zijn, zooals slechts iemand als hij zou kunnen schrijven. En ik meen ook genoeg gedaan te hebben, wanneer ik u opgewekt heb om dezen roman te lezen. Dat hij u bevallen zal, daaraan twijfel ik niet. Het is altijd jammer dat onze eigen literatuur zoo weinig belangrijks oplevert, en ook weinig opleveren kan, maar moeten wij dan aan 't vertalen, gelukkig dan wanneer het alleen van zulke romans is, en zoo goed geschied, - hoewel toch ook niet geheel zonder germanismen.
De uitgever schijnt in hooge mate de gave te hebben, om twee zaken te vereenigen, die anders dikwijls vechten: den smaak van het romanpubliek en de eischen der aesthetiek. Vinde hij dus in een ruim debiet zijn loon.
d - d.