het geval wezen bij slechte typen, zooals men hier heeft gebezigd, of bij onduidelijk schrift.
Bl. 35 ‘Bij het... wordt gezet.’ 't Getuigt van volslagen gebrek aan kennis der zaak, den auteur te vergeven, zoo hij er dan ook maar geen onzin over schrijve. In het Hebr. dienen dezelfde teekens tot accentuering en tot interpunctie. Er is altijd Hebr. gezet òf met òf zonder punten. - ‘Enkele teekens, zooals de Patach, Segol, Chirec, en Kamez kunnen er zeer goed door den zetter worden bijgemaakt.’ Eilieve! van de Patach en Chirec laat ik 't gelden, maar van de Segol en Kamez (deze laatste voornamelijk) - de zetter zou er veel tijd aan moeten opofferen en - nog gebrekkig werk leveren. Weet de schrijver dan niet, dat het vindingrijke vernuft andere middelen heeft bedacht om het den zetters gemakkelijk te maken? Niet slechts tegenwoordig, maar reeds sedert geruimen tijd giet men immers de Hebr. letters zoodanig overhangend, dat de Patach, Segol, enz. er naast worden gezet, en dan juist onder de letters komen te staan. - Wat er verder volgt over de Hebreeuwsche zetterij heeft niet veel te beduiden.
Bl. 50. Brochure. Dat verklaart al razend veel! In ouden tijd, toen men nog wat minder drukte, en het innaaijen, ligt en digt, voor grootere boeken nog niet in de mode was, maar de boeken gebonden werden, en slechts kleine geschriften van den dag, schotschriften, werden ingenaaid, was zoo'n vlugschrift eene brochure, omdat het slechts ingenaaid was; ook wel blaauwboekje, omdat het slechts met een eenvoudig blaauw papier werd omgeplakt.
Bruto.... ‘ter onderscheiding van Tarra, hetwelk de juiste gewigtsopgave aanduidt.’ Ik kan 't mij niet verklaren, dat men zulke dingen 't publiek durft aanbieden! Bruto staat tegenover netto, en tarra is het verschil tusschen beiden, zooveel het gewigt betreft.
Bul is niets van 't geen daar staat. Bul is òf een Pauselijk document van beslissing in grootere zaken; òf een academisch document, bewijs van doctorschap; òf een stier; òf ook eene soort van koek (Leidsche bul, waar veel zeep in komt).
De ‘Mijmeringen van een Letterzetter’ vind ik in 't geheel niet geschikt om de leerlingen aan te moedigen.
In de derde Aflevering wordt eene uitvoerige beschrijving gegeven van het zoogenaamde ‘losse-proef-trekken’, waarbij