Gedachten-Mozaïek. Menschen- en Levensbeschouwingen, door B.T. Lublink Weddik. Te Arnhem, bij D.A. Thieme. 1858. In post 8vo. 4, IV en 168 bl. f 1-75.
Nuttig is iets, en aangenaam is wat anders; deze beiden kunnen te zamen de hoedanigheden van een boek zijn, maar dat gebeurt toch zelden. De weinige tact der schrijvers en de bedorven smaak der lezers werken zamen, om dit tot eene zeldzaamheid te maken. Nu is er veel subjectiefs vooral in de quaestie of iets aangenaam is of niet, maar ik geloof te mogen vaststellen, dat niemand 168 bladzijden gevuld met aphorismen eene aangename lectuur vinden zal. De schrijver beweert in zijn voorberigt, dat de Aphorisme minder algemeene deelneming vindt, omdat zij zich bij voorkeur op het intellectuële, verstandelijke gebied beweegt. Dat wil ik gaarne gelooven, maar vier-honderd-vijftig aphorismen te lezen, daartegen moet, dunkt me, de meest intellectuëel ontwikkelde opzien; 't is zoo eentoonig en zoo droog. De schrijver zegt ook in zijne voorrede, dat hij meent dat het menschelijke leven te kort is, om met uitgerekte vertoogen en breede verhandelingen alleenlijk gediend te zijn. Alsof er geen middenweg was tusschen lange, vervelende betoogen, en drooge, stijve aphorismen; dat er andere wijzen bestaan om met zeer nuttige en ernstige waarheden het publiek bekend te maken, heeft de heer lublink weddik zelf meer dan eens bewezen.
Dat er veel schoons in deze verzameling te vinden is, zal niemand betwijfelen; men kent de wijze waarop de schrijver zijn lievelings-genre beoefent. Geestig en vol diepen ernst, scherpzinnig gevonden en vol nuttige leering, ondeugend dikwijls en sarcastisch, maar vol blijken van menschenkennis en levensstudie, mogen velen dezer aphorismen genoemd worden.