zijn ze figuratief, waarmede ik bedoel, dat op elke tabel hetzij dat volk, hetzij dat hoofdfeit, wat toongevend genoemd kan worden, als een ligt in het oog vallend middenpunt wordt voorgesteld, waaromheen zich de anderen als sterren rondom de maan begeleidend henen groeperen.
Zoo beantwoorden ze geheel aan het doel, een overzigt te geven, dat werkelijk als met een oogopslag te vatten is.
Deze als 't ware architectonische inrigting is dan ook de voornaamste deugd van volger's tabellen, en zij schijnt mij zoo uitmuntend toe, dat ik er geene aanmerking van belang op zou weten te maken. De lijst bij iedere afdeeling vooropgeplaatst geeft aan welk volk, welke periode of welke hoofdgebeurtenis bij iedere tabel op den voorgrond staat. Eene afzonderlijke bespreking daarvan zou nog beter het goede hiervan doen uitkomen, - maar ons ook te lang ophouden.
Ik heb gemeend genoeg te doen met vooral die architectonische verdeeling als goed te signaleren. Om te beoordeelen of hier of daar een mogelijke misslag is ingeslopen, eene gebeurtenis overgeslagen is, die vermeld had moeten worden, of vermeld die van minder belang was, daartoe zou men het omvangrijke geheel naauwkeurig moeten nagaan. Enkele tabellen heb ik dat kunnen doen, en daarop afgaande meen ik over het algemeen te mogen zeggen, dat ook in dit opzigt groote lof aan volger's werk toekomt. Terwijl aan de eene zijde met wijze spaarzaamheid zorg is gedragen, dat geen al te groote overvloed van feiten aan het overzigtelijke afbreuk zou doen, is toch het noodige zooveel mogelijk aangestipt.
Ook is het niet alleen de geschiedenis van vorsten en hoven, van veroveringen en oorlogen: de geschiedenis van de geestelijke ontwikkeling is ook niet buitengesloten, en tegenover alle namen die door kroon of zwaard beroemd zijn geworden, mist men niet de namen die door pen of woord de wereld hebben geregeerd.
Zeker zijn de Middeleeuwen wel wat ruim bedeeld met evenveel tabellen als de nieuwe geschiedenis; maar toch zulke overzigten als ‘De Volksverhuizing’, ‘De Carolingen en het Khalifaat’, ‘Duitschland’, ‘De Kruistochten’, enz. zijn welkome hulpmiddelen om orde te brengen in die dikwijls chaotische toestanden. En waar de Duitscher 4 tabellen aan zijn vaderland wijdt, heeft de Nederlandsche bewerker er 2 over ons landje bijgevoegd.