die alweder af bij zijn Lamoraal van Egmond in 1858 - eene schilderachtige partij, mat en flaauw gepenseeld; Petrus Waldus, van maronier, en De komst der eerste Jezuïten in ons vaderland, van andreas, belangwekkende onderwerpen, waarvan vooral het laatste algemeener en naauwkeuriger bekendheid verdiende en zoo oppervlakkig mogelijk is geschetst; heerlijke dichtregels van lamartine, waarin de dichter zijn verlangen naar de gehééle uitroeijing der zonde door christus in ietwat sterke bewoordingen uitdrukt, door lammers aan de meest prozaïsche analyse onderworpen, en van daar als bewijs, hoe het Romanisme tot ongeloof voert, aangehaald. Wilde men, om niet allen over ééne kam te scheren, nog eene enkele gunstige uitzondering maken, we zouden dàn 't eerst stemmen voor den Paus liberius, van den ijverigen geschiedvorscher diest lorgion, ofschoon hij ons voor een Volks-Almanak ook al wat dor voorkwam.
Met het ‘dichterlijke deel’, waarvoor de Redacteur zóó bijzonder dankzegt, is het o.i. nog zeer veel soberder gesteld. Zeker, al is De kracht der zwakke, van s.j. van den bergh, zijn chef d'oeuvre niet, dáár is diep, innig gevoel in, dat zich op u overplant. Een Katholiek Martelaarslied, van janssonius, is zijne plaats waard. Hetzelfde mag ook nog gelden van het Adventslied, naar paul gerhard, door scheltema. In anna's Er is een geest, is ten minste poëtische aanleg. Maar de rest! Honoris causa noemen we slechts het rijm van julius: Groningen verraden, en de... deunen van erica op willem den Derde, en van lesturgeon op mortara. Bij den laatste hoort ge onwillekeurig 't accompagnerende draaiorgel in regels als deze:
Nederlanders, Protestanten,
Vrijheidszonen, hoort gy 't niet,
Wat er in Bologna's wallen
In dees dagen is geschied?
Hoe daar onder 't mom der godsdienst,
Maar der menschlijkheid ten hoon,
Mortara, de joodsche vader,
Wreed beroofd werd van zijn zoon?
Meene nu echter de Redacteur niet, dat we zijn Almanak den genadeslag willen geven, terwijl we hem integendeel voor de tering zoeken te behoeden! De hooggunstige aankondiging,