2o. Wie het niet gelooven wil, kan het b.v. reeds aan de groote schuld van het rijke Rusland en het rijke Groot-Brittannië zien, dat zeer rijk en met groote schulden bezwaard dikwijls synoniemen zijn.
Drainomanie. - Het is zeker, dat Engeland aan de uitvinding der drainage veel verschuldigd is. Onder anderen verzekert men, dat ook grootendeels ten gevolge daarvan, de landbouwproductie er in de laatste jaren bijna het dubbele van vroeger geworden is. Doch nu schijnt het draineeren ook eene manie te worden; nu moet ook Londen zelf de draineerproef medemaken, waartoe zich werkelijk reeds eene compagnie gevormd heeft. Waarschijnlijk zal dit zoowel de vochtigheid der straten als die der huizen moeten verbeteren, want ook dezen kunnen door draineeren drooggelegd worden.
Het is onloochenbaar, dat dit weder eene grootsche onderneming is, want - zij zal veel kosten. Men schijnt daar ook niet bang te wezen, om den grond onder eigen voeten te ondermijnen. Reeds zijn er op vele plaatsen dier hoofdstad dertien verschillende riolen, pijpen en buizen van allerlei gazfabrieken, waterleidingen en wat dies meer zij naast elkander; en nu dit nieuwe buizen-systeem nog! - Wat talenten zijn daar in den grond begraven!
Hoe men des buurmans ongeluk exploiteert. - Een chevalier d'industrie te Marseille, een man van zijn tijd, heeft een nieuw middel te baat genomen, om voordeelige zaken te drijven. Maar het is een middel, waartoe hij wel eerst alle menschelijk gevoel mag uitgeschud of verkocht hebben. Natuurlijk gewijzigd naar de bijzondere gevallen, is zijne methode deze. Hij schrijft aan Engelsche families, wier betrekkingen in de dagbladen worden opgegeven onder de omgekomenen in Indië, en geeft voor, dat hij particuliere berigten heeft van die personen. Meestal heet het dan, dat zij ergens verborgen zijn, en alleen door toezending van zekere som zich naar eene veilige plaats kunnen begeven. De bezorging van dat geld neemt onze vriend dan op zich, maar is hem die som eenmaal toevertrouwd, dan begrijpt men, dat zijn doel bereikt is. Wat verdient zoo iemand wel? Vóór een paar dagen opperde een geestig Amsterdammer de gedachte, dat men best zou doen, de Italianen, die op den Keizer geschoten hadden, aan de Indische Sepoys present te doen, dan behoefden Europesche handen hen niet te martelen. Nu, dan verdiende deze bondgenoot en geestverwant der Sepoyers nog eerder, dat hij hun als geschenk gestuurd werd.