De Fortuinzoekers. Een Zee-Roman van A.J. Dieperink. Twee Deelen. Te Amsterdam, bij Gebroeders Kraay. 1857. In gr. 8vo. 449 bl., met gesteendrukte titels en vignetten. f 5-50.
Een oorspronkelijke Zee-Roman! Voorwaar, een vreemd verschijnsel, dat ons te aangenaam was, dan dat Ref. niet reeds met eenige ingenomenheid deze fraai uitgevoerde boekdeelen ter hand zou nemen. Wij hoopten dat de lezing ons niet te leur stellen zou, en in waarheid, wij kunnen verklaren, na met dieperink's pennevrucht kennis gemaakt te hebben, dat wij deze lectuur met ruimte ieder durven aanbevelen.
De Auteur verplaatst ons op een door onze letterkundigen nog niet of zelden geëxploiteerd terrein, in 't hartje van Australië, van 't goudland waarhenen zoo menige blik zich wendt, en zijn thema heeft dus bij de gave der nieuwheid ook dat vooruit, dat het ‘le mérite de l'apropos’ bezit.
Menigeen zal toch wel eens met het leven in Melbourne of Geelong kennis willen maken; de fortuinzoekers op hun terrein zien arbeiden en strijden tegen een vreemd klimaat, vreemde zeden, en bovenal tegen de vermoeijenissen eener onderneming, die, zoo wij vertrouwen, in Nederland nog wel onder de zeldzame behoort en tot de gewaagde gerekend wordt.
Vóór wij echter daar naderen, brengt de Auteur ons aan boord van de ‘Stad Arnhem’, een Hollandschen koopvaarder, die te Londen naar de hoofdstad van het nieuwe Eldorado zeilreê ligt. Op bevallige wijze brengt hij ons in kennis met de verschillende passagiers, die de bodem naar het land hunner droomen zal heenvoeren, en ongezocht en ongekunsteld weet hij ons op de hoogte te brengen van de wijd uiteenloopende redenen, waardoor ieder tot de landverhuizing wordt gedreven. 't Meest weet hij onze belangstelling op te wekken voor een jong meisje, die, als verloofde, den man harer liefde te Melbourne zal wedervinden, nadat deze een paar jaren zich aldaar heeft gevestigd. Haar ter zijde staat eene gehuwde vrouw, wier echtgenoot aan vreemde kust vond, wat het moederland hem weigerde, brood en welvaart voor zich en de zijnen. Mogt Mrs. lensley de goede genius van de onervarene sarah wilton genoemd worden, ook haar booze geest bevindt zich binnen de beperkte ruimte van het schip in de persoon