heden, 't is geen dorre naamlijst; en de hoofdgebeurtenissen uit de historie der meeste staten, die 't opgeeft, zijn, op eene goede gewone school, voldoende, om er voor de hoogste klasse een overzigt der nieuwe geschiedenis aan te knoopen; ze kunnen daartoe als zoo vele vaste punten dienen. Aan de voorwaarde intusschen, die elk schoolboek gesteld is, dat zich niet wil laten verdringen, is niet voldaan. Uitgemaakte fouten zijn, uit de vier vorige, in dezen vijfden druk overgegaan; de bijzonderheden, die dienen om steden en plaatsen te caracteriseren, of een eigen kenmerk te geven, zijn aan geene nieuwe schifting onderworpen geworden. Den wakkeren Schrijver en Uitgever maken we hierop opmerkzaam.
Zoo zijn, b.v., als stellige fouten ons in 't oog gevallen:
Bl. 18. ‘Nog verdienen melding: Lunenburg om den vrede van 1801’. Moet zijn: Luneville.
Bl. 24. ‘Tot Seeland behooren de eilanden Bornholm’, enz. Er is van 't eiland Seeland gesproken: lees tot het Stift Seeland; maar de verdeeling in stiften is niet opgenomen.
Bl. 25. ‘In Azië [bezitten de Denen] de stad Tranquebar’. Reeds in 1845 is die stad aan Engeland afgestaan, of verkocht.
Bl. 58. ‘Pruissen in 1761 een Koningrijk’, is eene drukfout. Lees: 1701.
Bl. 69. ‘Oldenburg heeft eene haven’. Ja, zoo als honderden en duizenden plaatsen, die ook hebben: maar volstrekt geene die melding verdient.
Bl. 75. ‘Frankfort aan den Mein ... 60,000 inwoners (Hiervan wonen 6500 in Saksenhaven op den linker-oever).’ Niet Saksenhaven, maar Saksenhausen.
Door eene drukfout staat elders: ‘Cook vermoord, 1799’, in plaats van 1779.
De bijzonderheden hadden eene schifting noodig gehad; 't minder merkwaardige had voor 't meerdere moeten plaats maken; 't minder naauwkeurige voor 't meerdere. B.v.:
Bij Breda ontbreekt de vrede van 1667, een der beroemdste punten in onze geschiedenis. - ‘Arnhem eene oude stad’. Dit kan misverstand geven; geene onzer steden heeft zich zoo verjongd: van ouden oorsprong?
‘Vlaardingen aan de Maas’: bij de Maas; 't heeft eene haven,