hij in de Inleiding: dat Macedonië vóór philippus weinig te beduiden had, en hij dus terstond met philippus zal beginnen. Nu volgt eene levensbeschrijving van philippus. Daarna komen vier excursussen over enkele punten uit het leven van philippus, namelijk: over den toestand van Griekenland toen hij Koning werd; over eene door philippus belegde vergadering der Amphictyonen; over een collegie van tienmannen, dat philippus met het bestuur van Thessalië zou belast hebben; over de vraag: of philippus na het opbreken der belegering van Byzantium een vredes-tractaat met Athene gesloten heeft? Eindelijk wordt het boek besloten door xliv theses, meest van literarischen inhoud.
Wat nu ons oordeel over deze Dissertatie betreft, zoo is dit over het geheel gunstig. Dat de Schrijver zich niet tot het geven van Grammaticale opmerkingen bepaald heeft, maar toont te beseffen dat de Grammatica slechts het onmisbare fondament is, waarop een litterator moet voortbouwen, is zeer te prijzen. Ook is de keus van zijn onderwerp goed. Hij heeft eene allerbelangrijkste episode uit de geschiedenis ter behandeling genomen. Hij heeft daarbij zoo wel de bronnen, als den arbeid der laatste Schrijvers over dit onderwerp vlijtig gebruikt. Ook taal en stijl zijn vrij goed, en toonen dat de Schrijver het geenszins geoorloofd beschouwt, dat een litterator slecht Latijn schrijft.
Ééne aanmerking evenwel mogen wij niet terughouden. Zij betreft de orde. Buffon zegt in zijne beroemde redevoering, waarmede hij zitting nam in de Fransche Akademie, dat men, om goed te schrijven, eerst een geregeld plan moet maken, en zich daaraan houden; opdat alles behoorlijk afloope, en het een uit het andere van zelf voortvloeije. Dit heeft de Schrijver verzuimd. Daardoor heeft hij dingen die in de Inleiding te huis behoorden, in het Voorberigt gezegd, en verscheidene punten die in het leven van philippus behoorden ingevlochten te wezen, in excursussen behandeld; even als of hij ze vergeten had. Vooral de eerste excursus is geheel misplaatst, want wat dáár gezegd is behoorde in de Inleiding. Wij meenen den Schrijver wel op het hart te moeten drukken, om vóór dat hij weêr iets schrijft, die redevoering van buffon eens met opmerkzaamheid over te lezen. Zij is onder anderen te vinden in de Leçons Françaises de Littérature et de