de telegrafen van chappe en murray vermeld en door duidelijke teekeningen opgehelderd.
Kort, doch voldoende wordt in dezelfde Afdeeling ook over de Akustische Telegrafie gesproken.
Ter inleiding tot de kennis van de thans in gebruik zijnde telegrafie, verklaart de S. wat men te verstaan hebbe onder: Wrijvings-electriciteit, Galvanische-electriciteit, en magnetische werking van den Galvanischen stroom.
In een betrekkelijk klein bestek vindt men hier de leer der electriciteit zoodanig behandeld als men van den S. mogt verwachten: het experiment gaat vooraf, dan volgt eene beschouwing van de verschijnselen die het experiment vergezellen, en daarop met groote duidelijkheid de verklaring. Aanmerkingen hebben wij er niet op te maken; alleen vragen wij: of het niet goed ware aan de verklaring der Leidsche flesch (bl. 27), die der Franklinsche plaat te doen voorafgaan?
Nu is de lezer genaderd tot de eigenlijke telegrafie door middel van den galvanischen stroom. De geleiders van dien stroom worden behandeld, en brengen van zelf tot de werktuigen om de opgewekte electriciteit aan te toonen. Hierbij wordt men bekend gemaakt met verschillende stelsels van telegrafie, welke er hebben bestaan of beproefd zijn geworden.
De telegrafen op het electro-magnetisme gebouwd, worden tot drie hoofdklassen gebragt: I. De Naald-Telegraaf; II. de Wijzer-Telegraaf; III. de Druk-Telegraaf. - Deze drie Telegrafen worden in de tweede Afdeeling behandeld, en de klaarheid waarmede hare verschillende werktuigen beschreven worden, en de duidelijkheid der platen vormen een goed en volkomen geheel.
Ten slotte vindt men in de derde Afdeeling de electromagnetische uurwerken beschreven. Als voorbeelden van de twee hoofdsoorten - namelijk van die soort welke den tijd aangeeft door een afgelegen gewoon uurwerk aangewezen, en van die bij welke het regelmatig sluiten en verbreken van den galvanischen stroom een slinger of onrust in beweging brengt - worden de uurwerken van bain en garnier, en het slingeruurwerk en onrust-uurwerk van weare behandeld. Niet ongepast ware het geweest indien de S. hier iets hadde bijgevoegd over de talrijke toepassingen van deze uurwerken tot eenparige regeling van den tijd in steden en Landen, op Observatoria, enz.