Worms, en verblijf op den Wartburg, wordt een zaakrijk verslag gegeven. Niet naauwkeurig echter is het zeggen van den Schrijver: dat de vertaling van het N. Testament door hem op laatstgenoemd kasteel is tot stand gebragt. Zij werd eerst na zijne terugkomst te Wittenberg geheel afgewerkt.
De Vertaler heeft er bijgevoegd: een berigt van de voorbereidende pogingen tot hervorming in Nederland, waarbij, behalve de meer bekende van geert groete, wessel gansvort en erasmus, de minder algemeen bekende door jakob van maerlant, willem van hillegaertsberch en jakob van oestvoren, behandeld worden; wier hekeldichten, hier medegedeeld, de bewijzen leveren van het groote verderf dat de Kerk had doordrongen, maar ook van de geringe waarde door sommigen, reeds in de dertiende, veertiende en vijftiende eeuw, gesteld op de biecht, en op de bedevaarten naar wonderdoende beelden, die op verschillende plaatsen van ons land gevonden werden. De uitvinding der boekdrukkunst gaf aanleiding tot de overzetting van den Bijbel in het Nederduitsch, waarvan de oudste uitgave in 1477 verscheen van de drukpers van den Delftschen Burgemeester jakob jakobs-soen (van der meer), die zich in de Voorrede beklaagt over den haat dien hij zich daardoor van den kant der geestelijkheid op den hals laadde. De Pauselijke afiaathandel, ook hier ten zelfden tijd als in Duitschland gedreven, ontsloot oor en hart voor luther's roepstem, en deed een aantal getuigen der waarheid optreden, omtrent wie, en omtrent den verderen voortgang der Hervorming hier te lande, men de berigten met genoegen lezen zal.
In Bijlagen ontvangen wij: de breedere aanteekeningen op dit Tweede Deel, van den Schrijver en van den Vertaler, waaronder: omtrent de in de tiende eeuw heerschende vrees voor den jongsten dag, uit mosheim; de vergelijking tusschen luther en loijola door damianus; de laatste onderzoekingen omtrent den oorsprong der Waldenzen; en twijfel omtrent ter haar's opgave van het groote getal uitgaven van de Imitatio Christi. - De Heer budding oppert in zijne Voorrede voor dit Deel het denkbeeld tot de oprigting van Christelijke volkscholen in steden en dorpen: 't welk de aandacht verdient van hen die verlangen dat zoo veel merkwaardigs, als in onze dagen op Godsdienstig en Kerkelijk gebied het licht ziet, meer