de aangrenzende streken van Europa bewijzen, of eene andere verklaring toelaten?’ Op dat verschijnsel hare aandacht te bepalen, behoorde ook, naar ons gevoelen, tot de bemoeijingen der Commissie voor de geologische beschrijving en geologische kaart van Nederland, of was althans daaraan niet vreemd, en het is zeer te betreuren dat die Commissie hare werkzaamheden, met welke zij reeds vrij ver was gevorderd, heeft gestaakt. Ook de Heer venema is in het najaar van 1854 opgetreden met eene Bijdrage, welke voor dit vraagstuk van te meer gewigt is, daar hij in het Noord-Oosten des Rijks woonachtig is en de Dollart in zijne nabijheid heeft. Immers de polders, zoo wel in den Oostelijken als in den Westelijken boezem van dien waterplas gelegen, zijn op verschillende tijden ingedijkt, en het dalen van den grond kan daarbij, uit dien hoofde, te eerder worden opgemerkt. Aan de zijde van Muntendam, Zuidbroek, heeft de inpoldering reeds in 1545 plaats gehad, doch de eerste polder aan de Oostzijde van den Dollart is eerst zestig jaren later aan de wateren ontwoekerd, nadat aan de Groningsche zijde de tweede landwinning reeds had plaats gegrepen.
De Heer venema geeft in daartoe betrekkelijke Tabellen (bl. 16, 17, 39, 40) de oppervlakte met betrekking tot den waterspiegel bij volzee, alsmede de daling van den grond over het tijdverloop sedert de droogmaking, en de daaruit op te maken gemiddelde daling per jaar. Verder komt eene vergelijking voor met de Noord-Hollandsche polders, die den Schrijver tot ondersteuning van zijn gevoelen strekken moet. - Wij wagen alhier de vraag of, zoo als op bl. 45 wordt verzekerd dat ook in Staats-Vlaanderen de polders even zoo dalen als langs den Dollart, het doorgaand nagenoeg gelijkmatig dalen der polders op den Dollart met die van Staats-Vlaanderen en van Noord-Holland als maatstaf kan aangenomen worden van het dalen van den oningepolderden grond over dezelfde lijn van het N.O. naar het Z.W.? Wij betwijfelen zulks.
Doch de Heer venema heeft hier slechts eene Bijdrage tot beantwoording van het vraagstuk willen leveren. Wij hopen dat hij er nader op zal terugkomen in het werk met bijgevoegde kaart: ‘De Dollard, of Natuur-, Geschied- en Aard-