en door het Feest van het Heilig Sacrament, of van het ligchaam van christus gevolgd; terwijl de oorbiecht tot ongeregeldheden aanleiding gaf, waaromtrent de Schrijver de ergerlijke voorvallen die in 1560 te Sevilië in Spanje aan het licht kwamen, mededeelt. Evenwel in de twisten van frederik II met den Roomschen Stoel, en in de partijen der Guelphen en Gibellijnen bleek het, dat nog niet allen voor de Pauselijke magt bukten; en de worsteling van bonifacius VIII met filips den Schoone maakte het zigtbaar dat Rome's heerschappij ook haar deel had aan de vergankelijkheid van al het ondermaansche.
Door dezen Paus werd het Jubelfeest der Roomsche Kerk ingesteld, en door meer dan 200,000 pelgrims gevierd; terwijl onder clemens VI, die het op ieder vijftigste jaar bepaalde - later is het op elk vijf-en-twintigste gebragt - Rome van Kersmis tot Pinksteren door drie millioen bedevaartgangers bezocht werd. Welke ontzaggelijke sommen die feesten in de Pauselijke schatkist deden vloeijen, kan men eenigzins berekenen uit de ontvangst op eerstgenoemd feest van 50,000 goudgulden, alleen in koperen munt, dus van de arme pelgrims.
Het zesde Boek draagt ten opschrift: ‘Het Pausdom op een waggelenden troon’, en loopt van den dood van bonifacius VIII, 1303, tot het begin van het Concilie van Trente, 1545. De strijd van bonifacius VIII met Frankrijks Koning, die door de drie standen van zijn Rijk ondersteund werd, was ten nadeele van den Paus uitgevallen, en had aan den Roomschen Stoel een krak gegeven, die door het verblijf van zijne opvolgers te Avignon en de groote Westersche scheuring toenam. Het blind geloof aan de onfeilbaarheid der zoogenaamde heilige Vaders die elk zijnen aanhang hadden, en beurtelings elkander verdoemden, ging bij velen verloren. Vruchteloos zocht het Concilie van Pisa in 1409 de verwarring te doen ophouden: de aanstelling van een derden Paus maakte ze nog grooter; tot dat in 1414 door de Kerkvergadering te Constans bijeengekomen, aan de scheuring een einde gemaakt werd. Maar met het herstel van de eenheid des Pauselijken gezags keerde de eerbied voor dat gezag niet terug. De halve maatregelen der Conciliën tot hervorming der Kerk in hoofd en leden leverden wel weinig vrucht op; maar elders vertoonde zich het morgenrood van een beteren dag. Wicklef in Engeland,