u een denkbeeld van het lot der slaven kunnen maken.’ Op deze gunstige schildering zal, zoo wij gelooven, vrij wat zijn af te dingen.
‘Indien men’ - vraagt hij iets verder - ‘een Hollandschen daglooner voorstelde, om, tegen een matig dagwerk, te genieten volkomen onderhoud voor zich en de zijnen, verpleging bij ziekte, en het genadebrood bij ouderdom of infirmiteit: zoude zoodanig man zich niet hoogst gelukkig rekenen, en gretig het voorstel aannemen?’ - Zeker niet, antwoorden wij, als hij van vrij man eens anders eigendom, en voorwerp van koopmanschap moest worden.
Een paar bladzijden verder wordt erkend dat de toestand der Negerslaven ‘verre van volmaakt is’, ofschoon op nieuw met bijvoeging dat zij dragelijk is ‘wanneer men den Negerslaaf beschouwt in vergelijking van millioenen vrije menschen, de totaliteit der mindere klasse in Europa’ (bl. 13).
De toestand der vrije kleurlingen wordt hoogst ongunstig voorgesteld, en wanneer er gesproken wordt van ‘afzigtelijke armoede en ellende’, en van ‘diepe zedeloosheid bij velen’, zal men niet aan de waarheid twijfelen, als men denkt aan den toestand der laagste volksklassen in de groote steden van Europa. Evenwel wordt aan dat sombere tafereel eene meer heldere kleur gegeven door de bijvoeging op bl. 16: ‘sommige ambachtslieden maken hierop eene gelukkige uitzondering’.
Op bl. 18 komt een uittreksel uit The Barbadian voor, waarin gesproken wordt over de ellende aldaar, en de verwoestingen door de Cholera op Barbados aangerigt. - Over Demerary ontmoet men bijzonderheden op bl. 21, waarbij aangemerkt wordt, dat, ja, de suiker-productie in die Engelsche Kolonie even groot is als vóór de émancipatie, maar dat zij verkregen wordt door de ingevoerde landverhuizers, ‘wier overtogt alleen bijna drie millioenen dollars heeft gekost’.
Wij bevelen de lezing van deze brochure aan; want zij bevat eenige belangrijke wenken, der kennisneming overwaardig. De Schrijver eindigt met een onderzoek aan te bevelen. ‘In eene quaestie van zoo veel belang’ - zegt hij (bl. 28) - ‘waar het geluk van duizenden, de welvaart van een geheel land op het spel staat, mag niets aangenomen, maar alles bewezen worden. Gelooft ook hen niet die u de émancipatie