Vorchten, welke te voren onder de parochie van Epe behoorden, gelast zich daarvan af te scheiden en eene eigen kerspel-kerk te hebben, terwijl die van Vaassen en Oene als voorheen bij de Kerk van Epe moesten blijven. Bij het tweede, van den 16den September 1260, vergunt henricus, Bisschop van Utrecht, aan de geestelijken van de Veluwe de beschikking bij testament over hunne roerende en onroerende goederen, benevens een jaar van gratie na hunnen dood, tot betaling hunner schulden.
Maar ontvangen wij uit de twaalfde en dertiende eeuw ieder slechts een stuk - een overvloediger oogst van Oorkonden bieden ons de beide daarop volgende eeuwen aan. Zij hebben betrekking: eensdeels op het stichten van kapellen, altaren, Godshuizen, fundatiën, op priesterlijke diensten en inkomsten, en het waarnemen van kerkelijke plegtigheden. Anderdeels bevatten zij vergunningen tot het houden van jaarmarkten, bevestigingen van regten en privilegiën, bepalingen en overeenkomsten omtrent dijk- en waterregten, visscherij, vrijdommen, enz.
Bovenal rijk is het Archief in belangrijke stukken uit de dagen van karel van Gelre, en zijn kamp tegen de Bourgondische overmagt; en inzonderheid uit den tijd van het ontstaan der onlusten, die tot den tachtigjarigen strijd aanleiding gaven. Hoe men, nog nadat luther zijne stem reeds verheven had, in de Roomsche Kerk den boog gespannen hield, zien wij uit een verdrag van 18 Mei 1520, tusschen den pastoor te Hattem, benevens Burgemeester, Schepenen en Raad dier stad, en michaël ernst van bamburch, Drost, die een pijp van den regter-arm der H. anna uit Frankrijk had medegebragt, strekkende om de offeranden te doen vermeerderen, en de opbrengst daarvan te verdeelen onder de belanghebbenden; en uit een vrijgeleide van den Hertog van dat jaar, dato 28 Junij, aan allen die het heiligdom van Sint anna en nog andere reliquiën, welke te Hattem werden bewaard, zouden bezoeken, waardoor reeds zoo vele wonderen waren geschied en nog dagelijks geschiedden.
De Hervorming schijnt dan ook te Hattem en in den omtrek aanvankelijk geenen grooten opgang gemaakt te hebben. Eerst in 1540 komt eene lastgeving voor van Hertog willem aan de regering der stad, om de Wederdoopers en Sacramen-