nog vele meesterstukken van verdienstelijke Schrijvers bij ons nagenoeg geheel onbekend blijven, vooral die welke eene hoogere strekking hebben, en niet zoo zeer behooren tot de gewone romanlitteratuur. De meeste onzer Tijdschriften bewegen zich bijna uitsluitend op het gebied der romantiek. Het ‘Album’ zal zich, in tegenstelling daarvan, meer bepaald ten doel stellen: bijdragen tot de land- en volkenkunde behoorende, reisbeschrijvingen, schetsen uit het volksleven, tafereelen uit het leven van beroemde mannen, plaatsbeschrijvingen en dergelijke mede te deelen, hoewel het genre van verhalen en novellen niet zal worden uitgesloten.
Nu is de vraag: of het aanvankelijk geleverde aan dit programma voldoet? Wij kunnen niet anders zeggen dan dat de Redactie over het algemeen met smaak gekozen en voor verscheidenheid gezorgd heeft. Belangrijk zijn: ‘de Schetsen uit het leven in Londen’; - ‘Een bezoek in een paar fabrieken van Manchester’; - ‘De ontvolking der Hooglanden van Schotland’, - en ‘De ondekkingen in de Noordpoolstreek’. Op het gebied van Geschiedenis en Staatkunde hebben ons ‘De Staatkunde van lodewijk XIV’; - ‘De Noord-Amerikaansche expeditie naar Japan’, - en ‘De blik op de Staatkunde van Engeland’, bijzonder bevallen. Lezenswaardig zijn verder: de levensbeschrijving van den Kardinaal mezzofanto, den weergaloozen talenkenner, en het leven van haydn, dat met talent is geschreven.
Van de novellen en verhalen is het eerste stuk, eene vertelling van ferdinand stolle, ‘het misverstand’ getiteld, vol overdrijving en onwaarschijnlijkheden. Beter voldeed ons het historisch-romantisch verhaal van fontane, getiteld: james monmouth.
Het gewenschte gunstig onthaal bij het publiek zal waarschijnlijk niet achterblijven, als de Redactie zich beijvert om uit de beste geschriften van het buitenland goede artikelen te kiezen.