Tafereelen uit het leven en het lijden der Negers, in den vrijen staat en in de slavernij. Op waarheid gegrond. Eene bijdrage tot de Negerhut van Uncle Tom. Te Amsterdam, bij G. Portielje en Zoon. In kl. 8vo. 162 bl. f :-90.
Mrs. beecher stowe's Uncle Tom heeft door geheel Europa evenzeer als in Noord-Amerika ‘époque’ gemaakt. Heeft men reeds in de zeventiende eeuw werken die grooten bijval vonden, spoedig een aantal van navolgingen zien uitlokken, tot dat eindelijk overlading, kleurloosheid en overdrijving aan het genre een einde maakten, - de negentiende eeuw gelijkt daarin nog volkomen op hare overledene zusters. Zonder aanspraak te maken op de gaaf van voorspelling, gelooven wij toch te kunnen profeteren, dat ook het lijden en de martelingen der zwarte en blanke slaven, in de litteratuur, eerlang uitgeput zullen raken.
De ‘Zamensteller’ van het nu aangekondigde werkje meende: ‘dat er nog wel het een en ander omtrent het door Mrs. stowe behandelde onderwerp, in het belang der slaven, gezegd kan worden’, en is daarom met dit ‘voor een gedeelte overgenomene’ boekske opgetreden. In het Voorberigt beantwoordt hij de vraag: of er bij ons een gelijke drang tot opwekking ter verbetering van het lot der slaven als elders bestaat, met nagenoeg deze woorden: dat de behandeling der Negers bij ons voor het tegenwoordige het gruwzame mist, dat zij elders nog ondervinden, maar dat toch hun lot, ook in het belang onzer Kolonie, voor vele verbeteringen vatbaar is.
‘Wat nu’ - heet het verder - ‘het onderhavige werkje betreft: dit bevat niets dan waarheid. De daarin voorgestelde tafereelen mogen verschrikkelijk wezen; er komt nogtans geen enkel in voor, dan van hetgeen men, en der zake kundigen zullen dit erkennen, den ongelukkigen Negers, op of buiten de plek hunner geboorte, heeft doen ondergaan.’
Het is onze bedoeling niet het vóór en tégen in deze zaak uiteen te zetten, of te onderzoeken in hoe verre de hier medegedeelde Tafereelen geacht kunnen worden ‘niets dan waar-