die ook voor schoolgebruik geschikt zijn. Aan déze eischen beantwoordt het aangekondigde Tafereel.
Het is van belang eene zigtbare voorstelling te geven van den toestand voortgebragt door de vergrooting, verkleining, of verandering der Staten, en dat doet de Heer lastdrager beknopt en toch duidelijk. De cijfers die in den tekst worden vermeld, vinden wij op de kaart tot aanduiding der besprokene gewesten. B.v., in de verklaring der eerste kaart, lezen wij: ‘Nu breidden de Romeinen hunne overwinningen uit ten Oosten van de Adriatische Zee. Verschillende oorlogen stelden hen in het bezit van Illyrië (10), Epirus (11) en Macedonië (12), eerlang door dat van Griekenland (Achaje) (13) gevolgd.’ - In dier voege is het gemakkelijk, ook wanneer de namen der gewesten er niet bij stonden, de bedoelde landen te vinden. - Aan het einde der verklaring van iedere kaart volgt een Tijdrekenkundig Overzigt, tot herinnering van de voornaamste gebeurtenissen, voorgevallen gedurende het tijdvak door de kaart voorgesteld. - Bij de achtste kaart echter, die een groot tijdvak ten onderwerp heeft, namelijk sedert de helft der vijftiende eeuw tot omtrent het jaar 1792, zijn de jaartallen op zijde van den tekst geplaatst.
Op verschillende wijze komt alzoo de Heer l. te gemoet aan het geheugen der leerlingen van de hoogere klassen der middelbare of lagere scholen; voor welke wij gelooven dat het werk bestemd is. Ook voor dezulken echter die niet meer onder de leerlingen zijn te rangschikken, kunnen deze Tijdkaarten en hare uitlegging bij de beoefening der Geschiedenis van groot nut wezen.
Wij bevelen derhalve dit ‘Tafereel’ aan. Kleine vlekjes, hier en daar ontmoet, waren te onbeduidend om ze aan te teekenen; maar wij raden den Heer l. om 't te vermeerderen met een bladwijzer en eene opgave van den inhoud der onderscheidene kaarten, die het gebruik gemakkelijker zullen maken.