handschrift, van de stijve vormen der dorpsschool in die vaste, eigenaardige manier overgaan, welke den man levenslang zal kenteekenen [kenmerken]. Bij george was die verandering buitengewoon treffend.
Het was maar jammer, dat, terwijl zijn geest zich ontwikkelde, zijne ligchaamskrachten afnamen, en hij met elk bezoek van het ouderlijke huis bleeker en magerder was, en naar het ligchaam minder geschikt voor de heilige roeping, waaraan hij zich had toegewijd. Maar nu kwam hij terug als predikant - als wezenlijk predikant, die het regt had om den kansel te beklimmen en te preken.’ - Men zie in de Meibloem den algemeenen indruk van georges eerste preek in zijne geboorteplaats, en hoe hij invloed kreeg op Mr. james.
Wil men iets dat velen stof tot vruchtbaar nadenken geeft, dan leze men de vier schetsen betreffende het vieren van den sabbat of zondag, op bladz. 209 en volgg. - Menige dame, die ‘De Naaister’ (bl. 266) leest, kan er door gestemd worden, om hen die voor haar arbeiden, meer menschlievend, meer Christelijk te behandelen. - ‘Zoo veel aanzoek’ is onmiskenbaar geschreven door iemand bij wie echt Christelijke liefde de grondtoon is des gemoeds. De rijke die veel voor pracht en weelde over heeft, zal het niet ongeroerd lezen, wanneer zijn hart niet geheel is verstokt.
‘De Kanaalboot’ (bl. 248) doet den Nederlandschen lezer aan zijn eigen land denken, want hoewel spoorwegen en stoombooten thans, ook bij ons, vrij algemeen in gebruik zijn, gelooven wij toch dat het ond-vaderlandsche voertuig de trekschuit voor velen nog niet alle behagelijkheid mist. Zeker zullen Nederlanders niet zoo sterk tegen de trekschuit zijn ingenomen als de Schrijfster tegen de kanaalboot in Noord-Amerika. Er is daar eene dames-kajuit, even als op de stoomboot, en de dames worden er door eene vrouw bediend, maar van de zindelijkheid kan men zich geen groot denkbeeld vormen, als men (bl. 257) leest: ‘Laten wij niet vermelden hoe één spiegel voor dertig gezigten, één waschkom en waterkan voor dertig wasschingen en - vertel het niet te Gath! - één handdoek voor een geheel gezelschap moet dienen.’
In het behartigenswaardige verhaal: ‘Laat ieder op zichzelven passen’ (bl. 100) moge het met de bekeering en het terug bekomen van gezondheid en welvaart welligt te vlug gaan;