Aanleiding tot de beoefening der nieuwere letterkunde, door A.M. Kollewijn, Nz.Te Schoonhoven, bij S.E. van Nooten. 1853. In kl. 8vo. 208 bl. f :-90.
Of de nieuwere letterkunde iets verder zal gebragt worden door dit boekje, en of men er eene geschikte aanleiding in zal vinden om zich aan de studie dier letteren te begeven, valt zeer te betwijfelen. Voor het lager onderwijs is het doelloos; voor het middelbare, onbeduidend. De Schrijver schijnt te meenen, dat wanneer jongelingen eene zeer korte levensbeschrijving, verminkt en onvolledig, maar doorspekt met dikwerf zoutelooze en overoude anecdotes, van den een of anderen beroemden letterkundigen onder de oogen krijgen, zij daardoor opgewekt zullen worden om zijne geschriften ter hand te nemen en te beoefenen. Hij heeft vergeten wat lessing zeide: dat het leven eens dichters (en niet minder van eenen prozaschrijver), in diens werken besloten ligt; hij heeft evenzeer vergeten, dat de vorming, de aanleg, het karakter der Schrijvers meer vermelding verdienen, dan eenige levensbijzonderheden.
De onvolledigheid van het boekske en de minder gelukkige keuze der behandelde personen stippen wij slechts aan. Daniël de foe krijgt eene plaats: sterne gaat de S. met stilzwijgen voorbij. Dit ééne voorbeeld onder velen. Dikwijls worden de beroemdste stukken der genoemde Schrijvers niet vermeld: Les Horaces van p. corneille wordt niet genoemd. De Dictionnaire philosophique en Essais sur les moeurs van voltaire zijn als waren die nooit geschreven. De Enéide van delille schijnt voor den S. niet te bestaan. Hij spreekt van florians Gonzalve de Cordoue, maar niet van de précis historique die vooraf gaat en eerder verdient gelezen te worden dan de roman-zelve. Over shakespeare spreken wij later. Walter scotts Quentin Durward, ook vooral voor den Nederlander van zoo veel belang, en welligt het uitstekendste werk van alle, wordt onvermeld gelaten. De Manfred van byron en al zijne treurspelen zijn als weggegoocheld. Maar vooral met de Duitschers heeft de S. onbarmhartig geleefd. Waar zijn lessings Laokoön en de Hamburger Dramaturgie; waar de Horatius, de Lucianus, Cicero's brieven van wieland; waar