karel den Tweede, toen hij als balling in stilte zijne zuster, de Princesse Royal, een bezoek dacht te geven. De volgende novelle, uit den stadhouderloozen tijd onzer voormalige republiek, geeft in een romantisch kleed de geschiedenis van den moorddadigen aanslag op 't leven van Hollands toen grootsten Staatsman. Het verhaal regtvaardigt den somberen titel, en toont in den jongen de graaf, waartoe de mensch vervalt indien hij God verlaat, en God hém loslaat. Die aanslag staat daar als een voorspook van 't lot dat den grooten man eerlang stond te wachten. Van alle kanten werd hij om vergeving aangezocht, maar de koude Staatsman kende geene barmhartigheid en - ook hém is geene barmhartigheid wedervaren.
De episode uit de dagen der camisards vinden wij goed verhaald. Nepveu schijnt de geschiedenis van dien tijd en zijne karakters vlijtig bestudeerd te hebben. Vandáár dat dit stuk zoo wèl is geslaagd. Hij stelde zich niet voor de geestdrijverij dier armen te doen uitkomen, die, als wild dat men uitroeit, opgejaagd en gegrepen werden, en blootstonden aan onmenschelijke mishandelingen of aan den bloeddorst van zoogenaamde priesters van den God der liefde; maar hij schildert het gezond verstand, den moed en de trouw des geloofs, door de liefde gesteund, door 't fanatisme belaagd, maar ten laatste door 't getergde zwaard tot zelfbehoud verdedigd en gewroken.
Aangenaam vertelt de Schrijver hoe d'aspremont, een Lotharingsche held uit den eersten kruistogt, in het Stichtsche aan eene vrouw kwam, en zich in een onzer Gewesten nederzette. Donkerder is het verhaal van eene heiligschennis in de middeleeuwen. Maar de bezitters van de Aurora kennen den inhoud, en herlezen 't geval liever in dat prachtwerk dan hier. Gaarne zeggen wij dat de karakters van den Jood, die tot in den dood zijnen hem onbekenden Messias vloekt, en van zijne vrouw, die hem het hosanna toeroept, naar ons gevoelen uitmuntend zijn geteekend.
‘Het tweegevecht’ is zeer doelmatig geschreven, en wij wenschen, dat het gelezen en behartigd worde door elk, bij wien het barbaarsch, belagchelijk, middeleeuwsch duel nog als eene uitwijzing of beslissing van eer staat aangeschreven.