Deze waren derhalve nog in pandschap, gebruik, pacht of huur; zoodat de Heer van Althena, ofschoon wettig eigenaar, daarover zoo dadelijk niet kon beschikken. De kloosterlingen hebben die dan ook buiten de indijking gelaten.
Dewijl in dit Charter Loevestein, noch als inbegrepen, noch als aangrenzende genoemd wordt, en er ook geen Kastelein, zoo als van Althena, onder de getuigen voorkomt, zoo schijnt het toen nog niet bestaan te hebben; immers niet onder dien naam bekend te zijn geweest, en ik vermoed, dat Artusii Militis, wat dat dan ook beteekenen moge, de plaats is, waar later het bedoelde en thans nog bestaande slot gebouwd werd.
Heer gerard van hoorne, de tweede van dien naam in het geslacht, doch de eerste onder de Heeren van Althena, welke Heerlijkheid met de voorgenoemde eilanden Alghot en Artusii hij in 1300 bezat, was tevens Heer van Hoorn, Weert, Herlaar, Hees en Leende en Erf-opperjagermeester. Hij huwde in 1302, blijkens toen verkregene vergunning om uit leengoederen eene douarie te vestigen, met johanna van leuven, gezegd gaasbeek, Vrouw van Herstal, Bancigny enz.; eene dochter van Heer hendrik van gaasbeek, Heer van Leuven, Herstal en Leeuwen, en een tijd lang van Breda: uit Prins godefroy, Heer van Leuven en Leeuwen en maria van oudenaarde, Vrouw van Gaasbeek, welker moeder was lysbeth van bevern, dochter van dirk de Vijfde, Heer van Bevern, en Kastelein van Dixmuiden enz., en van margaretha van brienne.
Dit vermogend en aanzienlijk echtpaar werd begraven in het midden van het koor der Carmeliten-kerk te Brussel, onder eene verhevene tombe van zwart marmer, waarop twee wit marmeren levensgroote beelden.
Men ziet hieruit, dat de Moeder van johanna van leuven, lysbeth van bevern geweest is, terwijl de Heeren simon van leeuwen, Batt. Ill., bl. 681, en jacobus kok, op Ferwerdo in het Nederl. Wapenboek, Genealogie van beveren, 6de Generatie, zeggen: dat er, tot scheiding van