een behoorlijk onderzoek zich voor dien nieuwen staat van zaken wenschen voor te bereiden.
Tot zoodanig voorafgaand onderzoek achten velen vooral termen te bestaan, waar de Engelsche Natie-zelve, van wie het nieuwe proefstuk van scheepvaarts-vrijdom is ontleend, daarin is voorgegaan. Het Engelsche Lagerhuis benoemde eene Commissie van onderzoek, die een uitvoerig verslag uitbragt, met openbaarmaking van alle de gehoudene verhooren. Het Hoogerhuis, nog niet tevreden met de resultaten van dit onderzoek, benoemde ook zelf eene Commissie, die van hare zijde dit onderzoek in het algemeen belang voortzette en publiek maakte. Deze getuigen-verhooren en verslagen maakten, voor een goed deel, den grondslag uit der beraadslagingen over de hervorming der scheepvaart-wetten in het Parlement, en de voor het stelsel van vrijheid voordeelige uitkomst dier onderzoekingen heeft met der daad op de aanneming van het wets-ontwerp eenen beslissenden invloed uitgeöefend.
Het is de geschiedenis dezer hervorming (zoo mogt zij met regt genaamd worden) van de Engelsche scheepvaart-wetten, welke de Schrijver in dit werk heeft behandeld. Hij heeft uit de bronnen-zelve, de Reports der Commissiën, onderscheidene Engelsche brochures over het onderwerp, en de verslagen van de in the House of Commons en the House of Lords gevoerde discussiën, geput, en een kort overzigt zamengesteld, hetwelk èn als zoodanig, èn als een aangenaam en onderhoudend geschrift, waardig is in veler handen te zijn.
Na eene beknopte Inleiding (bl. 1-8), waarbij de Schrijver het gewigt der zaak doet uitkomen, geeft hij een kort Historisch Overzigt van het steeds vastgehouden beschermend stelsel in Engeland (bl. 9-21): hij toont vervolgens aan, waarin, volgens de laatste verördeningen, bijzonder de wet van 4 Aug. 1845 (Act for the Encouragement of British Shipping and Navigation, welke ook als Bijlage bl. 137 en volg. is medegedeeld), de bescherming bestond, die de Britsche scheepsbouw en scheepvaart genoten, maar hoe daarvan ook door