het den jongeling gaarne toegeven, dat hij tegen de taak opzag, doch gelezen hebbende hoe hij die aangevat en volbragt heeft, prijzen wij zeer in hem, dat hij voor de bezwaren niet terugdeinsde. Hij drukt zich hierover even openhartig als bescheiden in de voorrede uit.
De Dissertatie bevat, in drie deelen, tien hoofdstukken, voorafgegaan door een voorbereidend onderzoek, waarin hij den aard en het wezen der Anthropologie opgeeft, en kortelijk aanduidt, wat wij onder die van paulus te verstaan hebben. Vervolgens geleidt hij ons naar de bronnen, waaruit de Paulinische menschkunde is opgeweld, en wijst daarbij, met een kritischen blik, op zijne brieven en op den strijd over hunne echtheid. Evenzoo maakt hij opmerkzaam op hetgeen van hem in de Handelingen der Apostelen is bewaard geworden.
Vervolgens bepaalt hij den aard der Paulinische Anthropologie, uit eene breedvoerige vergelijking van des Apostels gezegden en redevoeringen, in de Handelingen der Apostelen, met de hoofdgedachten in zijne brieven uitgedrukt. Deze vergelijking brengt hem tot het besluit, dat de Anthropologie van paulus volstrekt godsdienstig is.
Dit hebbende vastgesteld, handelt hij eerst over des menschen natuur, om aan te toonen, welke verwantschap er tusschen den mensch en God besta, en dat uit die verwantschap inderdaad eene vereeniging kan geboren worden. Vervolgens vorscht hij de reden na, waarom deze vereeniging geen betere vorderingen heeft gemaakt, en handelt daarop over den mensch in zonde. Eindelijk doet hij zien, waardoor, onder het Godsbestuur, de zonde wordt verwijderd, en hoe de mensch, door de innige betrekking tot God, die hieruit ontstaat, tot zijne hoogste volmaking wordt opgevoerd. Aldus wordt in deze Afdeeling de volmaakte vereeniging van den mensch met christus en door dezen met God behandeld. De bronnen, die de Apostel, naar de voorstelling van tijssen, gebruikte, zijn: 1o. het Oude Verbond, als bijzondere openbaring van God; 2o. waarneming der menschelijke natuur; 3o. waarneming der geschiedenis van het menschelijk geslacht; 4o. de openbaring in christus gegeven, en 5o. zijne eigen ervaring.
In het eerste Hoofdstuk komt de veel besproken Trichotomie, de verdeeling van den mensch in ligchaam, ziel en geest, ter sprake; bij den Apostel geen verdeeling, maar eene be-