liever geheel willekeurige regeling moest den natuurlijken loop der dingen vervangen. De fabrikant moest hooger loon geven, om minder arbeid te zien verrigten. De werkman, met de bestaande orde van zaken tevreden, werd genoodzaakt minder te werken, al ging zijn bedrijf daardoor ook onherstelbaar te niet. De Staat moest werkbaas in het groot worden, aan allen werk verschaffen en voor alles zorgen. De Nationale arbeid zou boven alles beschermd worden, al moest alle bijzondere nijverheid hierdoor te gronde gaan!
Men vindt in dit werkje den strijd der beginselen van de Staatshuishoudkundige denkbeelden en de Communistische begrippen, tusschen waarheid en logen, tusschen licht en duisternis, op de populairste en tevens grondigste wijs voorgedragen. De Schrijver weet zijnen toon aangenaam af te wisselen: dan eens luimig, dan eens ernstig, maakt hij van verhalen, zamenspraken en dramatische tafereelen gebruik om zijne gevoelens ingang te doen vinden. Vrijheid van handel en nijverheid is zijne leus; daarom toont hij, op verschillende wijzen en bij alle gelegenheden, het onregtvaardige en nadeelige der zoogenaamde beschermende en verbodswetten aan, met de industrie doodende werking van hooge in- en uitgaande regten. Te gelijk wordt het verderfelijke van eene regeling van den arbeid aangewezen: hij moet zich-zelven naar omstandigheden eene verschillende rigting geven; doet het de Staat, weldra is alle arbeid verlamd, en ellende, armoede, met ontevredenheid en opstand gepaard, steken het hoofd op.
Bastiat schreef vóór de omwenteling van den 24 Februarij; hetgeen toen gebeurde, heeft aan zijne woorden het zegel der sprekendste ervaring gehecht. Het socialistisch beginsel zegepraalde, de théoriën van louis blanc zouden in de werkelijkheid treden. Het Communisme van cabet en proudhon zou met daadzaken aantoonen, dat de eigendom een diefstal is. De droomen van eenen St. simon en fourier zouden eindelijk hunne verwezenlijking erlangen. De wetenschappelijke Staatshuishoudkunde werd tot eene hersenschim en vijandin des volks verklaard, en de beroemde michel chevalier van zijnen post als Hoogleeraar in dezelve ontzet. Het regt op den arbeid werd plegtig afgekondigd; maar had weldra de gevolgen, die bastiat daarvan had voorspeld. De Nationale werkplaatsen moesten,