De Durgerdamsche Visschers. Een gedicht van J.J.L. ten Kate. Te Haarlem, bij A.C. Kruseman. 1849. Met gelithographiëerden titel en vignet. In gr. 8vo. VIII en 47 bl. f : - 90.
De rijkbegaafde dichter ten kate zag in het gebeurde met den Durgerdamschen visscher klaas bording, en zijne twee zonen klaas en jakob, een treffend bewijs van tijdelijke bewaring door de Voorzienigheid; en wilde zijne krachten beproeven om 't als zoodanig aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaar deze fraaije Hiobade, die we minder beoordeelen dan slechts kortelijk aankondigen, opdat zij niet te lang onvermeld blijve liggen.
Als men de rijkheid der stof vergelijkt met het klein getal bladzijden, dan ziet men al dadelijk, dat het gedicht niet zeer uitvoerig is. Wie het leest moet het doel, dat zich de dichter heeft voorgesteld, niet uit het oog verliezen. Hij zal niet geheel voldaan zijn, die hier eene uitgewerkte voorstelling verlangt van den geheelen toestand, en al de ondervindingen en gewaarwordingen der drie ongelukkigen op hun onvoorzienen ijstogt, zoo als zij daar in altijd klimmend lijden, gebrek, zieleleed en doodsgevaar, veertien dagen lang dreven op eene smeltende schots, met de doodelijke zee onder, een verbolgen dampkring rondom, en een dreigenden hemel boven hen. Maar een volledig tafereel te leveren, lag niet in het plan des dichters. Het Godsbestuur, de beproevende maar ook bewarende en reddende Magt, die zich in dezen openbaarde, wilde hij verheerlijken: dat is de hoofdzaak van zijn godvruchtig gezang; het geval-zelf komt daardoor op den tweeden grond, en hij beschrijft of schetst er niet meer van, dan noodig was tot het bereiken van zijn oogmerk.
Klaas bording, de vader, verhaalt in korte maar krachtige trekken, wat er gebeurde, en wat hij heeft gevoeld en gedacht. Van zijne zonen wordt alzoo niet veel vernomen. Ook 't hoogste en diepste lijden van den verhaler-zelven blijft verzwegen. 't Is dat, wat hij geleden moet hebben als vader, bij 't magteloos aanzien der ontbering, ellende, en van 't doodsgevaar zijner kinderen. In hunne kinderen lijden regt geaarde ouders ' t meest. Wij konden daarom de aanmerking niet onderdrukken, dat klaas bording in zijn verhaal