onderwijs voorstaan, waarvan hij noch de bezwaren noch daar tegenoverstaande belangen vreest, waar het beginsel regtvaardig is.
De Schrijver wederlegt, ten vijfde, twee bezwaren, als of die vrijheid de Catholijken in de hand zoude werken, of ook (dit was toen eene zeer gewone beschuldiging: getuige schimmelpenninck's rapport) het ontwerp der grondwetsherziening ons tot de Republiek zoude voeren. Zeer opmerkelijk is ook in dezen tijd, wat de Schrijver omtrent beide punten aanmerkt.
Maar de Schrijver hechtte ten zesde, eenige punten van voorbehoud aan zijne goedkeuring: verbetering van taal en redactie; maar vooral had hij de afschaffing der Eerste Kamer en eene stellige bepaling omtrent de afschaffing der slavernij verlangd.
Eindelijk ten zevende, besluit hij met eenige wenken omtrent de uitvoering der herziene grondwet, waarvan wij, omdat wij nu juist in dit tijdperk verkeeren, het volgende overnemen: ‘Neen, waarlijk! om van die vrijheden in de praktijk genot te hebben, die de omwentelingsgeest zoo mild verkondigt en zoo karig beleeft, hebben wij hooger waarborgen noodig. Christelijke beginselen, Christelijke waarheid, en Christelijk leven! Ziedaar hetgeen éénig kan waarborgen, omdat het eenig kan scheppen en vruchtbaar maken. De zegen van een God, aangeroepen en gediend in waarheid, ziedaar hetgeen eenig, Vorst en Volk, Regering en Vertegenwoordigers, tot de vele vorderingen van een nieuwen staat van zaken onder een vernieuwde Grondwet zal kunnen bekwamen.
Ja! veel zal er noodig zijn; en tot zeer veel verpligt men zich met het openbaar aangekondigde doel dezer herziening. Daar zal noodig zijn kennisneming, behartiging, beslissing, toepassing van vele vragen: onder veel, dat zich hier van zelve reeds aanduidde, de vraag aangaande den arbeid, aangaande de armoede, aangaande landverhuizing, in den weg bepaaldelijk van kolonisatie in de Oost, met het Evangelie aldaar niet meer ontveinsd of uitgesteld, maar in eenvoudigheid door prediking en wandel tegenover den Koran geplaatst.
Geen ignoreeren voorts van de groote vragen, die onder de beroeringen des tijds rijp worden, kan op den duur baten, of geoorloofd blijven. Geen panische schrik voor on-