naderhand ontstane Leenregt nog geen denkbeeld had. Allen Regtsgeleerden, leden van hooge Staatscollegiën en grondeigenaren prijzen wij deze pleitrede aan, omdat daarin de zaak afdoende wordt behandeld, en noodelooze pleitgedingen alzoo zullen worden voorgekomen. Eene schets van den inhoud, zou zij iets beteekenen, zou eene kleine verhandeling worden, en toch het nalezen der pleitrede zelve niet overbodig maken. Al wie in de zaak belang stelt bestudére dus het stuk, gelijk het is.
Doch, al is nu de slotsom gegrond, is zij echter in zeker opzigt niet treurig? Wordt de landbouw door het bestaan der tienden niet gedrukt en in zijne ontwikkeling gestremd? - Wie daaraan twijfelen mogt, leze en herleze in het tweeden deels eerste stuk van het Tijdschrift voor Staathuishoudkunde en Statistiek door Mr. b.w.a.e. sloet tot oldhuis, bl. 15 tot 43 ingesloten, het Rekwest (lees Request) aan Z.M. den Koning aangeboden door landbouwers in Zuid-Beveland, over het afkoopen der tienden of het veranderen derzelve in grondrenten, met eene ophelderende Memorie, waarachter dan nog volgt het niet minder belangrijk Advies van de Commissie van Landbouw in Zeeland.
Volgens Art. 802 van het Burg. Wetb. zijn de bepalingen nopens afkoop van tienden enz. alleen toepasselijk op de zoodanige, als na de invoering van dat wetboek zullen worden gevestigd of voorbehouden; doch daar de landman, naar mate hij zijne tiendpligtige akkers, welke niet onder de rubriek van 802 vallen, verbetert en meer vruchtdragende maakt, ook des te meer moet uitkeeren, zoo drukt die tiendpligtigheid op de nijverheid en verlamt haar, ja, zij schrikt den landbouwer af van het maken van kosten tot eene verbetering van zijn land, die hem bijna niet baten kan, daar hij zelf die kosten mist, en de tiende niet van de zuivere, maar van de bruto opbrengst geheven wordt. Al ware door grondlasten, dijkgeschot, hypotheekrente, daggeld aan arbeiders enz. de waarde van negen schoven bijna verbruikt, de tiende, of bij wijziging de elfde, komt aan den tiendheffer. Het is dus niet slechts 10 pct. van de overwinst, maar 10 pct. van hetgeen een akker onzuiver oplevert, en uit de hem blijvende 9 pct. moet de landbouwer, zonder dat de tiendheffer er in deelt, al zijne uitgaven bestrijden.
Mogt de wetgeving spoedig hierin voorzien! Zoo wel het