hetzelfde van den bekenden woordenboekschrijver staringh te Gouderak gezegd wordt.
Op Genemuiden lezen wij: ‘De kerkeraad oefent er een vrij beroep uit, onder approbatie van den Koning [dit laatste is overal het geval], zonder medewerking of inzage, noch van het plaatselijk bestuur, noch van de klassis [ook dit is, behoudens de approbatie van het klassikaal bestuur, mede niets bijzonders] waarna het beroep ten overstaan van twee deputaten der klassis uitgebragt... wordt.’ Dit mag vroeger zoo geweest zijn; er bestaan geene deputati Classis meer; het is dus ongetwijfeld eene aanteekening, uit een ouder werk ontleend.
De korenmaat van Goes wordt in dat art. verkeerdelijk de Goeresche genoemd; dit zal eene drukfout zijn, gelijk bladz. 623 aant. Helder voor kelder.
Van Gorinchem lezen wij: ‘Deze plaats heeft, volgens Ds. martinet, den roem van schoone meisjes en vrouwen te bezitten.’ Of dat nog zoo is, kan niemand beter beoordeelen, dan de Schrijver, die er woont; maar met respect voor de waarheid en voor de Gorkumsche schoonen - staat het er niet wat wonderlijk?
‘'s Gravenhage, kerk ring. Zij bevat niets, dan de Nederduitsche Hervormde gemeente van 's Gravenhage, met vier kerken, welke door dertien Predikanten bediend worden.’ Het getal kerken en Predikanten wijst uit, dat er de Waalsche bij is geteld, en dus het woord Nederduitsche weg moest. Er staat ook, dat de Archiven der Nederduitsche Hervormde kerk in die stad in de groote kerk bewaard worden. Dit is immers in de kloosterkerk?
Te Grijsoord wordt een stuk aangehaald van 1420, beginnende: ‘tot eenen eygenen, vrijen, erffelijk ende eeuweglijk te hebben ente besitten alle sulke gorssen,’ en eindigende: ‘bedragende alzoo zevenhonderd negen en twintig gulden, vijf en twintig centen.’ Dit moderniseren staat daar vrij kluchtig.
Het jaartal MCCXV voor het paleis van den Prins van Oranje te 's Gravenhage zal er wel niet staan, en dit een drukfeil zijn; zoo als ook de Hoogl. heringa (zie bladz. 699) niet in 1768, maar in 1765 geboren is, en Prof. van hengel (zie bladz. 979) niet willem, maar wessel heet.
Wij wenschen voorspoedigen voortgang en ruim debiet