Schoonheden uit de Geschiedenis der Reistogten in Azië. In II Deelen compleet. Door P. Weeda. Te Dordrecht, bij Blussé en van Braam. 1841. In gr. 8vo. Te zamen 632 bl. f 4 - :
Na eene inleiding, behelzende een vlugtig overzigt der geschiedenis van koophandel en zeevaart, ontvangt men in het eerste Deeltje: de reizen van de Venetianen maffio, nicolo en marco polo naar Perzië, Indië, China, Japan en den Indischen Archipel, in de laatste helft der XIIIde eeuw; en van ferdinand mendez pinto naar Abyssinië, Arabië, Indië, China, Tibet en Japan, van 1537-1558. En in het tweede: de lotgevallen van william adams in Japan, in het begin der XVIIde eeuw; eene reis rondom de wereld van den Franschman la barbinais (die, tot aan eene verbetering, overal la rabinais wordt genoemd) le gentil, 1714-1718; de reize van Lord macartney naar China, en die van jamrs wathen naar Madras en het laatstgenoemde rijk.
De verdienstelijke onderwijzer weeda heeft deze reisverhalen niet kwalijk uitgezocht en met oordeel verkort, schoon b.v. bij de voorlaatste zeer belangrijke reisbeschrijving (van staunton, Amst. 1798, 7 Deelen) wel wat al te sterk is gesnoeid. China en de Chinezen zijn dan ook in lateren tijd meer bekend geworden, zoodat veel van hetgeen de Engelsche gezant verhaalt later en van elders kan ondersteld worden den lezer niet geheel vreemd te zijn. Maar wanneer wij de zaak uit dit oogpunt beschouwen, dan verliezen alle de hier medegedeelde reisbeschrijvingen, de laatste, als van 1811 en 1812, uitgezonderd, veel van haar belang, hoewel minder, dan ten opzigte van Europa zou gelden, daar de Aziatische volken weinig verandering in leefwijze en gewoonten ondergaan. En niet veel (het voornaamste vindt men in golownin's Lotgevallen bij de Japanners) heeft men over Japan en deszelfs bewoners; waarom het eerste reisverhaal