die men van tijd tot tijd aan het stoomwerktuig gegeven heeft. Achter het werkje vindt men twee tafels, de lste de spanningskracht van stoom bij verschillende temperaturen opgevende, terwijl de 2de tafel de middellijn des zuigers, de lengte van den zuigerslag, het getal slagen in de minuut, en het noodige water en steenkolen per uur voor stoomwerktuigen van 1 tot 105 paardenkrachten aanwijst.
Kwam ons de opvolging der zaken geleidelijk voor, minder beviel ons de behandeling van sommige derzelve. In de eerste plaats hinderde het ons, dat men bij herhaling spreekt van oude ponden, Rijnlandsche voeten enz. Waarom, daar men voor het Nederlandsche publiek schrijft, geen Nederlandsche maten en gewigten opgegeven? Het is, wel is waar, eene ongelukkige gewoonte, om, over stoomwerktuigen sprekende, Engelsche maten te gebruiken; ja zelfs geeft men aan de Engelsche duimen in ons Vaderland wel eens den naam van Machine-duimen. Om dit te verdedigen, voert men aan, dat de stoomwerktuigen van Engelschen oorsprong, en de meeste praktische werken in de Engelsche taal geschreven zijn; verder, dat de werklieden aan die maten gewoon zijn: maar deze verdediging kan voor dit oppervlakkige werkje niet van toepassing wezen.
Om de drukking der lucht te bewijzen, neemt de Schrijver in § 8 eene buis van 36 voeten lang. Het is voorwaar geene kleinigheid, eene buis van 36 voeten lengte met water te vullen, en die dan zoo maar eens, aan den open' kant digt gehouden, om te keeren. Waarom niet liever kwik gebruikt? Dat zou met de geschiedenis van de buis van toricelli ook beter overeengekomen zijn.
De voorstelling in § 13, hoedanig door stoom de beweging eens zuigers kan geschieden, is niet duidelijk, dewijl niet opgegeven wordt, op welk eene wijze de lucht, die zich onder den zuiger bevindt, weggenomen wordt.
In § 22 vindt men de veiligheidsklep beschreven op eene wijze, die weinig strookt met de Koninklijke bepalingen, daaromtrent hier te lande vastgesteld. In de eerste plaats springen de stoomketels dadelijk, wanneer de stoom de benoodigde kracht te boven gaat? (dat is gelukkig zoo