als kleinkinderen telde. Algemeen geëerd, meer nog om zijn gedrag, dan wel om zijnen ouderdom, was hij in het regtsgeding het slagtoffer van eenen twist, ontstaan tusschen zijne laatste vrouw, die nog jeugdig was, en de vrouw van den Commissaris-Generaal van Politie, ter zake van eene loge in den schouwburg. Het was deze Commissaris van Politie, welke, om zijne echtgenoot te wreken, door valsche aantijgingen bonaparte geheel tegen den Burgemeester had weten voorin te nemen.
Ik deed eene tweede reis naar Brussel, waar ik voor de Jury dit geheele weefsel van ongeregtigheden ontwikkelde. De gunstige uitslag van het incident van valsche getuigenis, dat slechts verzonnen was, om zich van de eerste Jury te ontslaan, diende mij uitmuntend tot wederlegging van de getuigen ten laste van den beklaagde, 't welk daarom des te glansrijker mogt geacht worden, omdat er geen enkel stuk van overtuiging overgelegd werd. Na verscheidene teregtzittingen, werden de Burgemeester en zijne drie medebeschuldigden door de Jury vrijgesproken.
De geheele stad Brussel juichte met vervoering het arrest van vrijspraak toe. Het volk omringde in menigte den zegevierenden Burgemeester en zijne talrijke nakomelingschap; het spande zich voor diens rijtuig, en voerde hetzelve tot aan zijn verblijf. Den geheelen avond bragt men door onder trompetgeschal, 't welk nog voortduurde, toen ik mijn rijtuig besteeg, om Parijs te bereiken, waar dringende zaken mij terugriepen.
Toen het berigt van deze beslissing der Jury en van de geestdrift, die zij verwekt had, te Dresden was gekomen, werd bonaparte woedend, en schreef aan zijne Ministers te Parijs eenen hevigen brief, waarin hij gelastte, andermaal den ongelukkigen Burgemeester, zijne zoogenaamde medepligtigen en des noods de Jury zelve in regten te betrekken.
Op het ontvangen van dezen last doet de Minister van Justitie aan den Prefect te Antwerpen, den IIeere d'argenson, de uitdrukkelijke order van den Souverein weten. Het antwoord van den Heer d'argenson is, dat de beslissing der Jury hem niet veroorloost te gehoorzamen.
De Staatsraad wordt bijeengeroepen, om de tusschenkomst van den Grootregter te ondersteunen. De Heer d'argenson, zich niet bekreunende om het besluit van den Raad, dat de telegraaf hem overbrengt, blijft volharden in zijne