Fransche werk overgenomen, in welke men met eenen oogopslag de togten van de onderscheidene horden uit Azië naar en door Europa en een klein gedeelte van Afrika zien kan. Derzelver geschiedenis wordt in verschillende kolommen hoofdzakelijk vermeld; terwijl een kort overzigt van de invallen der Noormannen in Nederland, getrokken uit het geleerde werk van den Utrechtschen Praeceptor van bolhuis, een zeer nuttig bijvoegsel is.
Het volgende paar behelst de eerste afdeeling van de aardrijkskunde der oude geschiedenis, zijnde landbeschrijving en staatkundige verdeeling. De tweede afdeeling, beschrijving der bewonende volken, zal in de twaalfde aflevering voorkomen; en de derde, stad- en plaatsbeschrijving der voornaamste steden en plaatsen, waarvan in de oude geschiedenis wordt gewag gemaakt, wordt gevonden in de vijfde aflevering, Tabel IX en X. (Ook deze aankondiging ware, om boven vermelde reden, beter niet op Tabel III gedaan).
De derde aflevering bevat, met eene kaart van het oude Griekenland: 1. eene vertaling der kronijk op marmer, bekend onder de namen der steenen van arundel, Paros of Oxford, de eerste naar den voormaligen eigenaar, de andere naar de plaats, waar zij ontdekt werden, de derde naar de stad, waar zij zich tegenwoordig bevinden; 2. eene beredeneerde en vrij volledige woordenlijst van zaken, instellingen en gebruiken der Grieken. Eenige belangrijke artikels worden echter hier gemist, b.v. Panatheneën, Musen, Tirannen, en anderen; 3. een geschiedkundig overzigt van de Grieken, verdeeld in vier Tijdvakken, dat van opkomst, van ontwikkeling, van grootheid en van ondergang. Kort, maar zeer goed.
De volgende aflevering, de vijfde en zesde van de schoone kunsten bij de Ouden, geeft een overzigt van de geschiedenis der beeldhouw- (Tabel VII) en schilderkunst (Tabel VIII) der Ouden.
Eindelijk de zesde aflevering (van den inhoud der vijfde spraken wij boven reeds; zij is verrijkt met platte gronden van Athene, Jeruzalem en Rome) doet het zeewezen der Ouden kennen, opgehelderd door afbeeldingen hunner schepen, naar oude gedenkstukken gegraveerd. Als eene misstelling merkten wij hier op, dat zekere kano's der Ouden niet monoxylen heetten, omdat zij in het eerst slechts één' mensch