bijzondere sekte, en aanwijzen den invloed, welken die sektegeest gehad heeft. Gewis hoogstbelangrijke punten, indien de toestand der Corinthische Gemeente, zoover deze is af te leiden uit de twee Brieven van paulus, hieromtrent slechts eenig licht kan ontsteken. Wij twijselen zeer, en verlangen daarom hartelijk naar de vervulling van de zijdelings gedane belofte.
Dit alles is intusschen niet gezegd, om aan den jongen Doctor den lof te onthouden, die hem voor de behandeling van zijn eenmaal gekozen onderwerp regtmatig toekomt. Hij heeft gegeven, wat van hem omtrent dit onderwerp geleverd kon worden. Het Iste Hoofdstuk handelt, p. 5-34, over de sekten in de Korinthische Gemeente in het algemeen, zoodat § 1 de plaatsen worden verklaard, waar van deze sekten wordt melding gemaakt. Hier vindt men eene uitnemende proeve van kritische en exegetische bekwaamheid in den Schrijver, vooral ten opzigte van de hoofdplaats 1 Cor. I:12. De overige plaatsen H. III:4 en 21 volgg. en 2 Cor. X:7 worden beknopt toegelicht, en als hier minder ter zake dienende afgewezen. § 2 wordt de hoofdzaak voorgesteld, zoo als deze uit het voorgaande kan worden opgemaakt. Zij is deze, dat er onderscheidene sekten, naar de namen paulus, petrus, apollos en christus genoemd, in de beginsels bestonden, die onderdrukt moesten worden, zouden zij niet in volslagene verdeeldheid en vijandschap ontaarden. Eindelijk onderzoekt § 3, waar en hoe paulus aan het bestaan van die sekten heeft kennis gekregen. Paulus schrijft, dat hem dit was aangebragt door die van chloë, vs. 11, en het blijkt eenigzins uit H. XVI:8, dat paulus zich te Efeze ophield. Evenwel verdient alles, wat hier van de plaats en den tijd van het schrijven dezes Briefs voorkomt, nagelezen te worden.
Hoofdst. II ontwikkelt, p. 35-84, den oorsprong en de wijze van het ontstaan dezer sekten te Korinthe. Van elk dezer sekten wordt dit aszonderlijk aangewezen, het uitvoerigste van die beide, die zich of naar pe-