Naar het Hoogduitsch, door H. Maronier. Te Gorinchem, bij J. Noorduyn. 1837. In gr. 8vo. 501 Bl. f 4-40.
Niet het schrijven eener aaneengeschakelde Wereldgeschiedenis, maar alleen het leveren van tafereelen der hoofdgebeurtenissen, der belangrijkste voorvallen, zoo uit oudere als latere dagen, heeft zich de geleerde Schrijver van dit werk ten doel gesteld, ten einde daardoor den lust en ijver voor een zamenhangend lezen en beoefenen der Geschiedenis op te wekken.
Het boek behelst drie Hoofdafdeelingen, waarvan de eerste aan de grijze Oudheid, de tweede aan den Voortijd gewijd is; onder welken Voortijd, indien wij de Inhoudsopgave niet verkeerd begrijpen, de Schrijver alles schijnt te bevatten, wat lang vóór onzen leeftijd gebeurd is, zelfs nog den dertigjarigen Oorlog, tot op den Munsterschen Vrede; terwijl de derde Afdeeling aan de gebeurtenissen in later Tijdvak gewijd is. De onderdeelen der tweede Afdeeling zijn: het vroegste tijdperk van den dusgenoemden Voortijd, de Middeleeuwen, de Hervorming en de eerste daarop gevolgde gebeurtenissen. Dit plan is wel eenigzins vreemd; maar het stond den Hoogleeraar vrij, het naar zijn goeddunken in te rigten.
Wat de uitvoering betreft, wij vinden hier verscheidene belangrijke en goed bewerkte Tafereelen, waartoe vooral die uit de oude Romeinsche en Grieksche Geschiedenis behooren. Andere, welke insgelijks uitnemend tot het doel geschikt zouden zijn geweest, b.v. die van het verblijf der Mooren in Spanje, worden in het werk gemist. Waartoe ook zulke geweldig groote sprongen, als van den Munsterschen Vrede op de eerste Fransche Omwenteling, genomen zijn, kunnen wij niet bevroeden; er is toch in dien tusschentijd nog al een en ander gebeurd, dat van gewigtigen invloed op de Wereldgeschiedenis geweest is.
De doorgaande geest des boeks is die, welken men sedert eenigen tijd gewoon is liberaal te noemen; getuige o.a. des Schrijvers hevige uitval tegen hen, die, te regt, de genoemde Fransche Omwenteling aan wilden tuimelgeest, diepgezonken laagte der volksmassa, of overspannen beschaving, die tot hersenschimmige droomen en onbereikbare uitersten voert, toeschrijven.
De stijl is nog al nieuwerwetsch Duitsch, dat is door-