maarde personen andere beroemde mannen in eenige vriendschappelijke aanraking zijn geweest. Uit dit oogpunt beschouwd, is ieder Album van een' man, wiens naam met zekeren lof alom wordt genoemd, altijd belangrijk. Derhalve keuren wij de weluitgevoerde uitgaaf van het Album van narsius niet alleen goed, maar hopen tevens, dat deze uitgaaf door die van andere Albums zal gevolgd worden.
De twee nu volgende hier aangekondigde werkjes zijn of behooren te zijn van wijsgeerige strekking. Het eerste, in drie stukjes, is allezins Christelijk; het laatste is Sint-Simonistisch.
In de wijsgeerige bijdragen tot rust en geluk der volken, door den Heer van duynhooven, vinden wij zeer veel Christendom, maar, gul gesproken, zeer weinig eigenlijke Wijsbegeerte. Men kan Wijsgeer zijn, zonder Christen te wezen; men kan (God zij gedankt!) ook Christen, zelfs voortreffelijk Christen zijn, zonder als Wijsgeer te kunnen worden aangemerkt. Iets uitnemend schoons is er gelegen in zoodanige zamensmelting van Christendom en Wijsbegeerte, waarbij Openbaring en Rede elk hare regten behouden, maar zamenwerken tot één doel, de verlichting en verbetering des menschdoms. Zoo iets heeft den Heere duynhooven voor den geest gezweefd; maar hij schijnt ons verre beneden zijn ideaal gebleven. De Wijsbegeerte heeft hem althans vrij mager gediend, en hij zou beter zijn werkje Christelijke Bijdragen hebben betiteld. Doch waartoe moeten nu die bijdragen dienen? Tot rust en geluk der volken? - Helaas! het is weder eene vox clamantis in deserto. De bedoeling van den Schrijver is goed, de uitvoering zwak, en de uitwerking zal tot rust en geluk der volken waarschijnlijk geene zijn.
Maar nu Mijnheer kneppelhout met zijn ère critique, ou l'art et le culte! Het boekje is in het Fransch geschreven, en heeft dus dit voor, dat het buiten ons land kan gelezen worden. Doch welk een zamenstel van paradoxen! Is er dan geene waarheid in? Had saint-simon geheel ongelijk met de geschiedenis te verdeelen in tijdperken van vorming en tijdperken van beoordeeling of toetsing? - O neen! er is waarheid in den grondslag, maar geweldig veel dwaling in de toepassing. Wij lezen bl. 19: La providence..... prend encore soin, qu'il y ait là bas, en France et en Italie, trois hommes de génie, un architecte, un poète,