Bijdrage tot de opmerkingen over den godsdienstigen en kerkelijken toestand in Frankrijk.
De Opmerkingen, dezer dagen in dit geacht Tijdschrift medegedeeld, over den godsdienstigen en kerkelijken toestand in Frankrijk, bijzonder die, welke verzekeren, dat Avignon nog heden de stad van het bijgeloof is; dat de geestelijken het huis Gods nog steeds tot een' schouwburg maken; dat zij het wél mogen meenen met de Godsdienst, maar de wijze, waarop zij hun oogmerk zoeken te bereiken, in openbaren tegenstand is met het karakter, de overtuiging en het gevoel der natie enz. enz., herinnerden mij eene aankondiging, die ik niet lang geleden in zeker Fransch tijdschrift vond, en hier laat volgen, ten einde dezelve, des verkiezende, als eene nadere proeve van den geest, die de katholijke geestelijkheid in het zuiden van Frankrijk en juist ook te Avignon kenmerkt, almede eene plaats in de Letteroefeningen in te ruimen.
Het betrof het werkje: Concerts spirituels, ou recueil de motets à une, à deux, à trois et à un plus grand nombre de voix, sur la mûsique de gluck, piccini, sacchini, mozart, rossini et autres maîtres célèbres, pour les offices et les saluts des fêtes solemnelles, et pour servir à l'exercice du chant dans les établissemens religieux et les maisons d'éducation chrétienne. A.M.D.G. 1e et 2de livraison. Avignon. Seguin, ainé, in 12mo.
De verslaggever laat zich hierover hoofdzakelijk dus uit:
Er zou een niet onaardig staatkundig artikel te schrijven zijn, even gallikaansch, als anti-ultramontaansch, over het boek, welks titel wij geheel en al uitschreven, opdat men wél vatten moge waar wij over spreken zullen. De geestelijke of staatkundige vraagpunten gaan ons voor het oogenblik weinig aan, en zullen wij zelfs den moed hebben om de lofsprekers der Jezuiten te worden, zoodra het blijkt, dat de Jezuiten iets ten voordeele der muzijk verrigt hebben.
Bedriegt de liefde voor de kunst ons niet, dan komt het ons voor, dat de uitgave der aangekondigde twee kleine