pel de la Hollande van Mr. box in Engeland gedaan heeft. Wat den nadeeligen invloed der Engelschen aangaat; wij vreezen, dat la place daarin maar al te veel gelijk heeft.
Van Java gaat de reis zuidwaarts op, naar van Diemensland; verder naar Port-Jackson; waarna de Korvet, in het oversteken der stille Zuidzee, nog Nieuw-Zeeland aandoet, zich aan de Westkust van Amerika ophoudt te Valparaiso in Chili, aan de Oostkust te Rio-Janeiro in Brazilië. Dit was de laatste ankerplaats. De Korvet stak den Atlantischen Oceaan over, en liet het anker vallen te Toulon, na een afzijn van twee jaren en bijna vier maanden (29 December 1829 tot 21 April 1832.)
Daar de aanmerkingen, die wij op deze Deelen hebben, hoofdzakelijk dezelfde zijn, als die op de eersten, zoo willen wij geene ruimte innemen met die te herhalen. Het is een sierlijk werk, ook door de uitmuntende steendrukplaten, voorstellende gezigten van: Ile de France; de Korvet in stormweder; de brug te Manilla; eene straat te Canton; een Chineesch dorp; het klooster la Guya te Macao; eene grot-Pagode te Turon; spelen, door den Sultan van Bancalang ter eere der reizigers gegeven; de rivier van Bezoekie; de omstreken van Port-Jackson; Sidney, hoofdstad van Nieuw-Zuid-Wallis; een Nieuw-Zeelandsch meisje en opperhoofd, en eindelijk Rio-Janeiro. Ook heeft elk Deel een afzonderlijk vignet, insgelijks bezochte plaatsen voorstellende. De wijdloopigheid is opgelost door den Kapitein zelven, D. V. bl. 96, waar men leest, ‘dat een reiziger alles moet verhalen, wat hij gezien heeft, den lezer vrijheid latende, om naar zijn' smaak te kiezen.’ Nu ja, met onderscheid!
Wij verwachten nog wel eene tweede Reisbeschrijving van onzen Franschen Kapitein. Hij is weder bezig met eene reis om de wereld, in dezelfde rigting, die hem wel op vele vroeger bezochte plaatsen brengen zal, maar ook op vele, waar hij op de hier beoordeelde reis niet geweest is. 's Mans Instructie, zoo als die in der tijd door den Parijschen Moniteur is medegedeeld, ligt voor ons, maar is te lang, om hier af te schrijven. De Artemise, met welke hij deze reis doet, zal in 1840 terugkeeren. Het heeft dus nog tijd, te raden, dat men ons liever een oordeelkundig uittreksel, in verband tot dit werk, geve, dan eene vertaling van het belangrijke en vervelende te zamen.
2. Het fraaije, onderhoudende en belangrijke werk van