Schets der Geschiedenis van het Mercantiele Stelsel in Nederland, door A.R. Te Utrecht, bij C. van der Post, Jr. 1834. In gr. 8vo. 40 Bl. f :-50.
Kaspar Hauser in den laatsten tijd zijns levens, waargenomen en geschetst door zijnen Godsdienstleeraar H. Führmann, Predikant te Ansbach. Naar het Hoogduitsch. Te Amsterdam, bij H. Frijlink. 1834. In gr. 8vo. 49 Bl. f :-60.
Zedekundig Leesboek, in Voorlezingen, voor de hoogste klasse; door E. Molema, Schoolonderwijzer te Nieuw-Beerta. Te Winschoten, bij H.V. Huisingh. In kl. 8vo. f :-20.
Bovenstaande drie kleine boekjes zullen wij in ééne beoordeeling zamenvatten.
Het eerste is een overzigt der Geschiedenis van het Handelstelsel (welk woord wij boven het uitheemsche Mercantiele stelsel verkiezen) in Nederland. Het is een vrij goed, maar kort en vlugtig, ja, uit den aard der zaak, wegens zoo veel beknoptheid bij zoo veel rijkdom van stof, een oppervlakkig stukje.
Belangrijk voor den wijsgeerigen waarnemer der menschelijke natuur, in al de verschillende trappen harer ontwikkeling, is het werkje van den Eerw. führmann, die, als Godsdienstleeraar van kaspar hauser, dien ongelukkigen ons afmaalt in den laatsten tijd zijns levens; zonder dat echter ook door deze bladen het raadsel van 's mans geboorte, vroeger lot en lateren, hem door een' sluipmoorder toegebragten dood, zelfs ten deele voor ons ontknoopt wordt: want het weinige, dat wij er van wisten, wordt niet vollediger gemaakt; en dat weinige was geene oplossing van het duistere vraagstuk.
Het zedekundig Leesboek, in voorlezingen, voor de hoogste klasse, getuigt van het gezond oordeel en den Christelijken zin van deszelfs Opsteller molema. Wij hebben het met