Het Tafereel van Cebes den Thebaan, uitgegeven door F.A. Speijers, Rector van het Gymnasium te Oudenaarde. Te Arnhem, bij C.A. Thieme. 1833. In 8vo. IV, 63 Bl. f :-40.
Fabelverklaringen van Palaephatus, uitgegeven door F.A.. Speijers, Rector van het Gymnasium te Oudenaarde. Te Arnhem, bij C.A. Thieme. 1833. In 8vo. XII, 124 Bl. f :-70.
De Rector speijers heeft het voornemen opgevat, om eene Grieksche Schoolbibliotheek te verzamelen, van welke de twee aangekondigde stukjes de eerstelingen uitmaken. De zoogenaamde Pinax van cebes, hoewel zeker niet door den Socratischen cebes, ten minste zóó niet, geschreven, is een fraai boekje, en niet ongeschikt voor de vatbaarheid der jeugd. Palaephatus, die het ongeloofelijke in de oude fabelen op eene natuurlijke wijze heeft zoeken te verklaren, is ook onaangenaam noch ongemakkelijk voor dien leeftijd.
De uitgever levert den Griekschen tekst naar de beste uitgaven, voegt achter denzelven eenige korte ophelderingen, en verklaart de woorden in het slot bij wijze van een klein Lexicon. Wij gelooven, dat deze boekjes, vooral in de zuidelijke provinciën van ons Koningrijk, hun nut kunnen hebben; en voor deze heeft de Heer speijers ze voornamelijk uitgegeven. Wij raden hem vooral naauwkeurigheid aan; te meer, daar hij die Bibliotheek bestemd heeft, om zonder onderwijzer gebruikt te worden. Het derde deeltje, de Timon van lucianus, is op de pers. Deze zal gevolgd worden door de Levens van demosthenes en cicero uit plutarchus, den Panegyricus van isocrates, en den Eutyphron van plato. Deze vier laatste stukken komen ons minder geschikt voor. Intusschen hopen wij, dat de pogingen van den vlijtigen man iets mogen bijdragen tot de beschaving van een volk, welks eenig ongeluk onbeschaafdheid schijnt te zijn.