Orbis Terrarum Veteribus cognitus. In usum Juventutis exaratus atque descriptus Opera Christiani Theophili Reichardi. Groningae, apud W. van Boekeren. 1833. Met 21 Kaarten en 3 bladen Voorrede folio. f 7-:
De Heer van boekeren, te Groningen, begrijpende, dat het in ons Vaderland ontbrak aan een' geschikten Atlas voor de oude Aardrijkskunde, om bij het onderwijs dezer wetenschap op de hoogere klassen onzer Latijnsche Scholen te gebruiken, en welke tegelijk voor Studenten, bij hunne verdere beoefening der oude Geschiedenis en Letteren, tot wegwijzer zou kunnen dienen; en tevens inziende, dat de kosten, om zulk een' Atlas te doen vervaardigen, te hoog zouden loopen, om, met eenige hoop op eenen goeden uitslag, dit nu in ons land te ondernemen, - is te rade geworden, met den Uitgever van den Atlas van reichard, te Neurenberg, eene schikking te maken, waardoor hij de verspreiding van dezen Atlas in ons Vaderland zou trachten te bevorderen.
Het doet ons leed, dat het in ons Vaderland zoo ver gekomen is, dat een man als van boekeren, die, door de uitgaaf van menig werk, geschikt ter bevordering van kennis en geleerdheid, getoond heeft, geenszins tegen de steeds wisselvallige kans der uitgave van eenig werk, ook van grooteren omvang, op te zien, gemeend heeft, liever vreemde kaarten te moeten verspreiden, dan eigene te doen vervaardigen; maar wij kunnen evenwel zijne onderneming niet anders dan gepast noemen, waardoor eene wezenlijke behoefte bij ons vervuld wordt, en stemmen geheel in met hetgeen door den Uitgever in zijne Voorrede (naar welker eigenlijken Schrijver wij niet lang zouden behoeven te gissen, daar de Heer van boekeren, indien wij ons niet geheel bedriegen, geen Latijn schrijft) daaromtrent wordt gezegd. Voor het eerste onderwijs in de Aardrijkskunde, zoo wel oude als nieuwe, zouden ook wij aan kaarten zonder namen de voorkeur geven: wij hebben dus ook met genoegen gezien, dat de Uitgever eene zoodanige kaart van Oud-Griekenland en Italië, met eene afzonderlijke naamlijst voorzien, heeft uitgegeven, en zien met verlangen naar het vervolg dezer onderneming uit. Doch aan dit onderwijs