haar in dans- en toonkunst te laten onderwijzen; terwijl hij haar van vreemde talen ten minste degene, die hij zelf sprak, al ware het met bijna geheele uitsluiting van het Nederlandsch, had moeten doen leeren. Nu kent het meisje niets dan het Hollandsch, zoo als zij het door de bedienden hoorde spreken. Dat is al zeer onwaarschijnlijk. - Wij hebben nog iets te zeggen over versificatie, taal en correctie. Meermalen valt in deze Alexandrijnen de rust in na de zevende lettergreep, hetgeen de gansche rolling van het vers bederft, b.v. bl. 8:
‘Schijnt u niet vreemd!’ Ja! fluit maar; l gij verschalkt mij niet. Bl. 31. Wel ver, dat gij mij daarvan | hebt terug gebragt.
Bl. 41. En doet hij 't al, ik raad u, | dat ge er niet aan hecht.
Bl. 43. ‘Daar valt een troef!’ Gij weet niet | wat gij hebt gezegd.
Bl. 17. Zijn pligten u; liever, jegens u.
Bl. 21 van ond., na (Jan buigt zich en vertrekt) had boven de woorden: Ik was u heden enz. moeten staan Gerner. Nu is het, alsof hetzij de vertrekkende Jan, hetzij de aan het woord geweest zijnde Frederik spreekt; maar de zamenhang leert, dat Gerner zich met die taal tot Frederik wendt.
Bl. 31. Sinds gij het eerst mij van uw liefde heeft (hebt) gesproken.
Bl. 40. Klores, lees Kloris. Bl. 82. dat nooit die onverlaat, lees: dan nooit enz.
Bl. 97 vinden wij allervuigste (d.i. allerlui- of vadzigste) in den zin van allerlaagste list.
In het stukje van den Heer kerkhoven is zeker, gelijk hij zelf erkent, het onderwerp en de intrigue, voor een stuk in drie bedrijven, wat onbeduidend. Hij heeft dat trachten te verhelpen door de inlassching van het verhaal eener zeereis, van eenige vergelijkingen tusschen het land- en het stadsleven, van een paar zangstukjes met regt lieve muzijk, van eenige coupletten om te reciteren, en wat dies meer zij. De te reciteren coupletten zullen, vreezen wij, hun doel missen: het zijn tien zesregelige coupletten, ingelascht in eene buitendien reeds lange alleenspraak, zoodat Louize in 't geheel, van bl. 47-50, zesentachtig regels alleen en achter elkander opzegt. - Wat de karakters aangaat, Snel-