in uitwendige omstandigheden, maar meest en vooral in den volksgeest en het volksleven, in echte godsdienstigheid, gemoedelijke braafheid en huiselijke deugden. En wat men ook in dichterlijke beeldspraak zeggen moge, het leven is geen schouwtooneel, mijne Vrienden! het is geen spel, het is eene ernstige zaak; en onder al ons werken en streven, lijden en genieten, moeten wij iets beters kennen en begeeren, dan vergankelijk zingenot.’
In de nu volgende Redevoering over de regtmatige onafhankelijkheid van het oordeel van anderen over ons, door M., wordt dit onderwerp zóó behandeld, dat de onbekende Schrijver I. voorstelt de regtmatige onafhankelijkheid van anderer oordeel over ons, en II. haar aanbeveelt. Het onderwerp wordt geleidelijk, belangwekkend en onderhoudend behandeld, en heeft eene zeer goede zedelijke strekking.
In de Proeve van den geest en toon der schriften van g.w. rabener, ook voor onzen tijd niet ongepast, door E., wordt uit de schriften van dezen beroemden Hekelschrijver het een en ander medegedeeld, dat, bij de aangenaamheid der lectuur, voor onderscheidene landen en latere tijden, ook voor den onzen, niet ongepast kan genoemd worden, en waarvan de opmerking in deze en gene gevallen nuttig kan zijn. Deze proeven doen ons naar meer in deze soort verlangen.
De Waarschuwing tegen de Jaloerschheid is ingekleed in een leerzaam verhaal.
Ook de rubriek Reisverhalen bevat weder aangenaam onderhoud: Brieven van een Engelsch Reisgezelschap uit Frankrijk, Zwitserland en Italië. Wandelingen der Landschapschilders brückner en günther door een gedeelte van Saksen. Schets van het Zeerooversleven, een Reisverhaal, medegedeeld door c.a. fischer.
De rubriek Dichtkunde bevat eene Kleine Verzameling van dichterlijke Vertalingen en Navolgingen, door S.B. Deze navolgingen en vertalingen, anders in hare soort goed, hadden wij liever nog vergezeld gezien door eenig oorspronkelijk gedicht.