Een woord ter toelichting.
Ten gevolge van het tienjarig bestand, tusschen de Staten en den Koning van Portugal gesloten, tot ondersteuning van dien Vorst tegen de Spanjaarden, zeilde, in het laatst van Julij 1641, eene vloot naar Portugal, onder het bevel van den Admiraal arnoud gysels. Onze de ruyter bevond zich op dezelve als Kapitein van wege de Staten, doch als Schout-bij nacht van wege den Stadhouder; zoodat wagenaar hem noemt Kapitein en Schout-bij-nacht. Omtrent twee maanden na het schrijven van den medegedeelden brief, namelijk den 4 November 1641, kwam de ruyter nabij de Spaansche vloot, met welke hij slaags geraakte, en die hij werkelijk sloeg; ten gevolge waarvan hij door den Koning van Portugal met eene gouden keten beschonken werd. - Dit was de eerste togt van de ruyter als bevelhebber over een smaldeel, en het is opmerkelijk, dat, na de overwinning, te dier gelegenheid door de ruyter behaald, hij dadelijk weder als Koopvaardijkapitein is gaan varen voor de Heeren lampsins, en dat eerst tien jaren daarna, namelijk in 1652, de Staten bijzondere moeite deden, om van zijne dapperheid en kunde voor 's lands zeedienst partij te trekken. Hij liet zich, ofschoon met tegenzin, bewegen, om als Ondercommandeur de vloot omstreeks de Wielingen te gebieden, ging daarop met ongeveer dertig ligte oorlogsschepen in zee ter bescherming van een groot getal koopvaardijschepen, en behaalde den 26 Augustus 1652 de roemrijke overwinning op den Engelschen Admiraal george askue.
Wij nemen de vrijheid, de aandacht des Lezers te vestigen op den godsdienstigen toon, ook in dezen brief doorstralende, als welke ten bewijze verstrekt, dat de ruyter niet eerst in zijne vergevorderde jaren, maar alreeds op zijn 34ste jaar (als zijnde in 1607 geboren) van zijne godvruchtige sentimenten heeft doen blijken.
Wat voorts de ruyter bedoeld hebbe met de hooraenge (Oranje-) vlag, is ons niet duidelijk. Noemde men de driekleurige Statenvlag toen de Oranjevlag; of werd de Oranjevlag bij de expeditie naar Portugal op de schepen van oorlog geheschen? Het ware te wenschen, dat de verdienstelijke en doorkundige Rijks-Archivarius de jonge, die zeer veel licht heeft verspreid over den oorsprong van onze nationale driekleurige vlag, ook eens de taak op zich name, om te onderzoeken, welk gebruik successivelijk is gemaakt van de Oranjeen de driekleurige vlag, sedert het laatst der XVIde Eeuw.