§ 5. Diagnosis, herkenning. - In den beginne is de Cholera niet gemakkelijk van eene gewone diarrhoea te onderscheiden. Doctor........, te Middelburg, (denkelijk dezelfde Doctor van bl. 8) tast mis. Is dit ook bij de uitkomst zoo gebleken?
§ 6. Prognosis, voorzegging. A. Goede teekenen. B. Kwade teekenen. - Bij de ondervinding niet altijd zoo gebleken.
§ 7. De ziekte kan niet afgewend worden. - Wij houden ons hierbij niet lang op. De Heer P. toont hier geen esprit de corps te bezitten; want hij keurt sterke dranken of elixers af. Zijne kunstbroeders, die om het publiek met winstbejagende annonces gegonsd hebben, zullen hem daar weinig dank voor weten.
§ 8, 9. Geneeswijze, afkeurend en goedkeurend beoordeeld. - Eenzijdig. Geen calomel, geen camphor, geen koud water, enz.; daarentegen opium, oleum kajuputi, enz.
§ 10. De eigen opgegevene geneeswijze. - Natuurlijk de oleum kajuputi en opium. Wij zouden ze voor eenen weêrklank van het in de Oost-Indiën gehoorde houden.
§ 11. Over de congestiën en het tijdperk van reactie (? -)
§ 12. De behandeling der herstellenden. - De verstandigste bladzijde van het geheele stuk en tevens de laatste.
Wat hebben wij nu uit dit verslag geleerd, en hoe veel wijzer zijn wij geworden? - Niets, noch in geenen deele. Met uitzondering van het onbepaalde gezegde over de luchtsverandering, is er waarlijk geen enkel denkbeeld, hetwelk eenige belangrijkheid bezit, en welligt is deze scheikundige uitspraak niets anders dan begoocheling der verbeelding.
Men zal misschien zeggen: waartoe dan nu zoo veel omhaals, als er over dit verslag is voorafgezonden? - Wij vonden de beste aanleiding, om bij deze gelegenheid over dit onderwerp, zoo veler aandacht getrokken hebbende, iets in het algemeen te zeggen.
Mogen wij ons oordeel vellen over iets, waartoe wij ei-