zelve heeft behandeld, is echter muntinghe de eerste, die de Oordeelkunde afzonderlijk en volledig behandeld heeft, en zijn boek is een waar geschenk voor de studie van het O.V. Zeer wel heeft hij gedaan, door het in de taal der Geleerden op te stellen,
alhoewel zijn Latijnsche stijl juist niet altijd gekuischt en zuiver is; doch dezelve is evenwel veel beter dan die van bauer, die te Leipzig, in het jaar 1795, eene Critica sacra heeft uitgegeven, gelijk ook onze landgenoot die stof onvergelijkelijk beter behandeld heeft.
Wij dànken derhalve de uitgevers van dit boek; doch hadden men dat al wel gewenscht, dat zij wat meer zorg en oplettendheid hadden aangewend bij de uitgave. Wij hebben hier en daar nog al fouten van belang aangetroffen, welke wij echter niet kunnen opgeven, om onze recensie niet te dor en tevens te lang te maken. Onder deze drukfouten rekenen wij niet, dat de Grieksche woorden zonder accenten gedrukt zijn: dit is mode geworden; eene mode, welke wij niet goedkeuren. Wij weten wel, dat in vorige werken van muntinghe, door hemzelven uitgegeven, die accenten niet altijd gebezigd zijn; maar wij weten tevens, dat hij, over het geheel, in de correctie, vooral van zijne Latijnsche werken, verre was van naauwkeurig te zijn, en dat zulks, in allen gevalle, in het onderhavige stuk had behooren vermeden te zijn, of verholpen te worden. - Ééne fout willen wij aanstippen. De naam van den beroemden en in het onderhavige werk dikwijls aangehaalden cappel wordt nu eens met ééne p, dan weder met twee geschreven. Indien misschien de Auteur zichzelven in zijn handschrift niet gelijk gebleven zij, hadden de uitgevers dit moeten vermijden. Officieel wordt bovengemelde Geleerde altijd cappellus genoemd.