hinderd genot van het aardsche, door een vlekkeloos gedrag, zou kunnen verdienen, maar meer - waarlijk niet. Ziet, gij geleerde Schriftverklaarders! dat is nog nooit bij u opgekomen. Zoo helder ziet men eerst, als men de oogen sluit, en, in zichzelven gekeerd, door de maag of het hart, alles ontdekt, wat bestaat en niet bestaat.
Om u eindelijk eens geheel uit den dut te helpen, landgenooten! en u niet meer op twee gedachten te laten hinken - ziet hier, hoe het met de kwestie tusschen nieuw licht en oude duisternis, of heel oud licht en wat latere duisternis, staat: Gij werpt uw gezond verstand weg, of gij behoudt het. In het laatste geval hebt gij de waarheid van de bijbelsche geschiedenis te onderzoeken, den zin van hare leer uit te vorschen, de resultaten onderling en met de onmiskenbare uitspraken der natuur te vergelijken, en alzoo, onder nederige afbidding van Gods hulp en bijstand en verstandig gebruik van onderwijs, eenen regel voor uzelven te ontwerpen, dien gij, met de overtuiging van uw best gedaan te hebben, gerustelijk volgt. In het andere staat u de keuze open tusschen de onfeilbaarheid van den Paus of die van onze geïnspireerden; welke beide u ook in den Bijbel, mits ge maar niet te veel op zin en zamenhang, op doel en omstandigheden let, stoffe te over zullen verschaffen, om in uw geloof versterkt en in ijver ontvlamd te worden. Bezit gij daarbij slechts de regte geschiktheid, als een uitverkoren vat - niet veel koud verstand, maar zoo veel te meer hartstogt en verbeelding - dan gaat alles des te beter; uwe bekeering is spoedig voltooid, en gij zijt, ééns voor altijd, van onrust en vreeze verlost. Of het hier namaals ook zal heeten: zij hebben de duisternis liever gehad dan het licht - gij luije dienstknecht, waarom hebt gij uw talent niet op woeker gezet? - ik ben naakt geweest en gij hebt mij niet gekleed, en wat dergelijke al meer is, dat blijft eene andere vraag.
Ten slotte: wij hebben den Eerw. chevallier als een goed, geleerd en ijverig man en bekwamen leeraar immer vereerd; maar wenschten wel, dat hij op deze