bedriegerijen, waardoor buonaparte voor eenen Franschman heeft willen doorgaan, worden ontwikkeld, en door een sprekend bewijs deszelfs trouweloosheid in het diplomatieke aangetoond; gelijk ook, door eene bewezene gruwelijke lastering aangaande maria antoinetta, zijn, ook in dit opzigt, duivelsch karakter.
O'meara heeft het (en buonaparte deed dit mede) doen voorkomen, alsof men den Exkeizer van honger liet sterven; maar uit een' vroeger aangehaalden brief blijkt, dat hij, toen hij zijn zilverwerk verkocht, om levensnoodwendigheden te koopen, over een millioen te beschikken had. Nadat de laster, alsof men hem wilde laten verhongeren, geen doel getroffen had, vindt de Lijfmedicus o'meara zijnen patiënt aan de leverziekte, en St. Helena moet dus in allen gevalle deszelfs moordkuil worden; doch ook dit voorgeven wordt wederlegd.
Zoo hebben wij dan in dezen Tegenklank een middel, om ons niet door o'meara's stuk tot een te gunstig oordeel over napoleon te laten wegslepen; iets, waarvoor men, het ware der zaak niet wetende, al ligt zou blootstaan, te meer, daar o'mbara ook met stukken en bewijzen schermt. Zijn aldus wederlegd werk is eene bedroevende bijdrage tot de kennis der historische onzekerheid in de bijzonderheden. Wij oordeelen het echter, zelfs ten aanzien van napoleon, pligt te zijn, om het hooren en wederhooren niet te staken, doordien men steeds partij hoort. Ook hij werd, zoo wel als wij allen, mede door de omstandigheden gevormd en geleid. Hij was tiran; hij was een tirannieke falsaris, een vertreder van alle menschelijke regten, van woord en trouw: maar, was hij de eenigste? zullen zijns gelijken er niet blijven, zoo lang de wereld de wereld is? Oneindig verre zij het van ons, hem te willen verdedigen; maar, hij moge dan dwingeland geweest zijn zoo veel hij wil, hij heeft de wereld voor de ergste der tirannijen bewaard, die er is, in vergelijking van welke alle andere slechts kinderspel zijn, terwijl het te bezien zal staan, of wij er, ná hem, niet aan overgegeven zullen worden, - de geestelijke.