ginië, gaf weldra aan deze onderneming eene andere wending. Hevige kerkelijke twisten bragten aldaar ontzettende volksverhuizingen te weeg. Vele uitgewekenen sloegen zich in Amerika neder, bouwden aldaar eenige dorpen en sterkten, en maakten zich de handelsbetrekkingen met de Plymoutsche Maatschappij, door Koning jacobus I. in 1606 opgerigt, zeer ten nutte.
Uit deze onderscheidene vestigingen ontstonden weldra aanmerkelijke geschillen tusschen de Amerikaansche en Nederlandsche Volkplantingen, waarbij de Nederlanders, gedurende den oorlog met Spanje, tot vele toegevendheid verpligt werden. De hevige twisten vooral, in 1650 tot 1656 over de grensscheiding gevoerd, dienden niet weinig, om de bestaande jaloerschheid aan te vuren, tot dat Nieuw-Nederland bij wettigen koop aan de stad Amsterdam werd afgestaan. Eenige andere twisten der Zweden met de Volkplanters en Nederlanders over het regt van bezitting werden door de wapenen ten voordeele der laatstgenoemden beslecht.
Ongelukkiger, echter, waren de oorlogen tusschen de Nederlanders en de Engelschen in den jare 1664, welke laatsten de verovering door kracht van wapenen beslisten, met dit gevolg, dat de afstand van Nieuw-Nederland in 1667 aan hen geschiedde. In den nieuw uitgebarstenen oorlog van 1672 kwam hetzelve wederom in handen der Nederlanders; doch de ongelukkige toestand des lands, uit dezen bloedigen krijg geboren, had weldra wederom het ongunstig gevolg, dat hetzelve, bij den vrede van 1674, aan de Engelschen werd overgeleverd.
Daarna ontstond, in de 18de eeuw, de bekende strijd tusschen de Volkplanters en de Engelschen zelven, tot welks gunstige beslissing voor de eersten de vorming van vier der voornaamste Volkplantingen tot staatkundige ligchamen, in den jare 1643, reeds den grond gelegd had, en waaruit, eindelijk, in den jare 1782, de onafhankelijkheid der vereenigde Noord-Amerikaansche Staten gesproten is.
Deze is de inhoud van het alhier aangekondigde geschrift, welks belangrijkheid zich, en door het onderwerp zelf, en door deszelfs keurige uiteenzetting, met aanvoering der oorspronkelijke oorkonden en stellige bewijzen, ten sterkste aanbeveelt. Zeer merkwaardig is vooral het slot, waarbij de Heer lambrechtsen, met bijzondere naauwkeurigheid,