veranderen wist, voor het te laat was, voor de wind des toevals den tegengehouden stroom dijk en dammen had doen verbreken. Hoort, gij Vorsten! Maar ook gij, o Volken, neemt ter ooren! Wanneer geen regt meer geldt - geene klagte meer doordringt tot den troon - dan, ja, taste de vrije hand naar het zwaard. Maar, geene wisselvallige verbetering van het goede verdient de hagchelijke kans der staatsberoeringen. Geene denkbeeldige volmaaktheid - hoe zeer in 's menschen natuur gegrond, en geenszins de bastaard eener ontaarde wijsbegeerte - verlokke iemand tot gewaagde ondernemingen.
Deze zijn eenige hoofddenkbeelden van den Redenaar. Dezelven zijn voortreffelijk uitgewerkt, gestaafd en toegepast, in eene zeer bevallige taal. Men kent, in het algemeen, den geest en stijl van kemper. Het is minder declamatie, dan eenvoudige, maar warme en krachtige hartetaal, welke hij ook hier spreekt. Zijne rede vloeit intusschen, vooral in dit stuk, met een gemak - de zegswijze en de beelden zijn zoo klaar en keurig, dat zij niets te wenschen overlaten. Wij beklaagden ons slechts, het oorspronkelijke te missen: want, hoe schoon ook vertaald, blinkt de echt Latijnsche stijl door het Hollandsch kleed zigtbaar heen.
Zoo wij eene aanmerking moesten maken, het zou deze zijn, dat, zoo het ooit geoorloofd wordt, dat de onderdaan het zwaard aangrijpe, hetzelve toch nimmer tot den troon, tot den grondslag van het staatswezen moet doordringen, welke beide heilig zijn - vatbaar, ja, voor onderrigt en verbetering, maar niet voor dwang of geweld - vatbaar om plaats te maken voor hetgeen wettig opvolgt, maar niet om, opgeheven zijnde, elks regt op het voeren des bewinds even groot, en hetzelve tot een twistappel van partijen te laten. Kemper ontkent dit geenszins; maar hij zegt het ook niet.
Om iets over te nemen - daartoe is het stuk te klein en de keus te ruim, schoon bl. 30, benevens voorgaand en volgend, zich misschien bijzonder aanbeveelt.
Wij hebben met eenige verwondering gezien, dat de Heer van assen de thans gewone spelling niet doorgaans volgt.